free hit counters

Cvijet života

CVIJET ŽIVOTA

Cvijet života je geometrijski lik sastavljen od višestruko, jednako razmaknutih kružnica sa cvjetnom šesterokutnom simetrijom.

Kažu da je Cvijet života simbol star najmanje 2500 godina i da spada u osnovne simbole Svete geometrije kao i drevnu religioznu vrijednost. A koliko važan značaj ima u povijesti može se zaključiti iz lokacija gdje se susreće: Egipat (Abidos i Sinajska gora), Izrael (Masada), Kina (Zabranjeni grad), Japan, Indija (Zlatni hram i dr.), Turska (razna rimska nalazišta), Italija (umjetnost 13. stoljeća), Sjeverna Afrika (Maroko), Srednji Istok (Libanon i razne džamije), Južna Amerika (Peru), Sjeverna Amerika (Meksiko), itd.

Kaže se da je u Abidosu u Egiptu najstariji primjerak Cvijeta života (i do 6000 do 10500 godina), a opet neki misle da su ga izveli pitagorejci, što je čudno jer u Kini u Zabranjenom gradu i drugdje izveden je prije pitagorejaca. Uostalom, već bi odavno bilo (geometrijski gledano) moguće ono što je od grčkih matematičara zapečaćeno kao nemoguće.

Gledano geometrijski, Cvijet života je univerzalni kod jedne geometrije gdje se sve može riješiti, tj. bilo koji kut, bilo koja dioba (da li radijusa, dijametra, kvadrata, kuba, itd.). To su vrata koja otvaraju područje neslućenih mogućnosti, ne samo matematike nego i drugih prirodnih znanosti (praktične prirode) a povezujući ga sa predajama usmenim ili pismenim religijske prirode ne možemo pobjeći od utiska da nije djelo naše ljudske civilizacije već je djelo za ljudsku civilizaciju. Osim toga u Abidosu u Oserionu (krivi navode u Ozirisovu hramu), pored Cvijeta života nalazi se još jedan artefakt – malo drugačiji cvijet života koji je pak zanemaren a opet se nalazi u kodnom obliku u egipatskoj i majanskoj kulturi, ali to je pak druga tema za neki drugi put. Ovog puta bih samo na par najjednostavnijih izvedenica pokazao njegove mogućnosti bez daljnjih izvedenica.

Tomo Periša

CVIJET ŽIVOTA – ARTEFAKT

DREVNI KOD
(predgovor bez riječi)

* * *

* * *

* * *

* * *

* * *

* * *

* * *

* * *

* * *

* * *

* * * * * *

3 komentara to “Cvijet života”

  1. Radenko napisao:

    Jedna mala uporedba nalaska cvijeta zivota na nasim prostorima i dolaskom sa starim Slovenima koji predstavlja Boga Peruna. Na mnogim mjestima se pojavljuje na nekim od predmeta starih artifakata s nasih prostora i smatram da je on bio dugo cuvana sveta tajna. Po mom slobodnom misljenju da sve gradjevine svijeta odkrivene i on koje treba da se otkriju su samo sklapanje kockica zivota i konacne formule za kojom tragamo.

  2. Ricardo napisao:

    In the first text above, Mr Tomo speaks of a second flower of life pattern in the Osirion temple, where can I see that? Or do you have a picture of it? Thanks

  3. admin napisao:

    Please try to find book “The land of Oziris” by Stephen Mehler.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv