free hit counters

Zvijezda Davidova (zvijezda visina)

ZVIJEZDA DAVIDOVA

ZVIJEZDA DAVIDOVA (ZVIJEZDA VISINA)

Iz dubokog poštovanja prema drevnim vremenima i čovjeku biblijske predaje o jralju Davidu, a znajući da je bio onaj koji je znao za geometriju i naučio svoga sina Solomona kako da podigne prvi hram, iz tog dubokog poštovanja dao sam se u potragu za njegovom „zvijezdom“ geometrijskim kodom, jezikom ili knjigom u kojoj se mogu iščitati sve geometrijske mogućnosti i „nemogućnosti“ i ovu sam zvijezdu – dvostruki zvjezdasti poligon – nazvao Davidovom – koja nastaje iz središta istostraničnih trokuta šesterokutnog poligona – nazvavši je i visina jer visine tih šest trokuta čine središte trokuta a njihove opisane kružnice podijeljene na 6 svojih dijelova čine sedmu, dok je njihova vanjska podjela 12. A to je biblijski broj plemena, a onda jedna izvedenica iz krajnjeg oblika koda „rađa“ Solomonovu zvijezdu – pentagram, ali … taj „ali“ ostaje iako imamo sistem sinteze podjele na nizove 2 i sistema podjele na 3, koji onda čine dvostrukost. Zašto „ali“? Jer postoje još dva osnovna sistema: 5 i 7. Svaki od ta 4 osnovna sistema ima svoje nizove a koliko je to onda „zvjezdasti“ sistem. Stoga nećemo čvrsto tvrditi da je upravo taj dvostruki zvjezdasti poligon pravi dok god ne prikažemo sljedeće zvjezdaste nizove i njihove kombinacije geometrijski te svaki raščlanimo. (Svaka veličina u sistemu ima svoju vrijednost). Možda sve ovo i zvuči pomalo ezoterično ili subjektivno, ali to zaista činim iz poštovanja prema čovjeku kojem je prvo palo na um da sagradi nešto u kojem bi prebivalo nešto i netko stvaran, a ne samo kao priča kako je to danas; čovjeku čiji je sin ostvario zamisao u djelo. Inače, i on mi je jedan od uzora mojih zadnjih 8 godina napisanih preko 9000 pjesama (cca. 250000 stihova), ne računajući osamdeset godine prošlog stoljeća kada mi je „dana“ pjesma.

* * *

Dakle: Kružnica podjeljena kružnicama istog radijusa na šest dijelova.

* * *

Šesterokut. Polovi povezani dužinama (kontrolne točke ispravnosti crtanja – vanjska sjecišta kružnica)

* * *

Podjela kružnice na šest dijelova (6 istostraničnih trokuta čije su osnovice dužine stranica upisnog šesterokuta a vrhovi središte kružnice).

* * *

- Visine na osnovice – podjela kružnice na 12 dijelova

* * *

- Druge simetrale (prva je visina) – prvi trokut zvjezdastog šesterokutnog poligona osnovne kružnice

* * *

Treće simetrale – drugi, suprotni trokut šesterokutnog zvjezdastog poligona.

* * *

- Nastala središta simetrala iz kojih se opišu središta trokuta šesterokuta.

* * *

Opišemo iz središta > središta trokuta šesterokuta i istim je radijusom podijelimo počev iz jednog od 6 trokuta šesterokuta.

* * *

Kružnica iz središta osnovne kružnice ima isti radijus kao i opisane kružnice 6 trokuta šesterokuta. Tako počinjemo redoslijedom dijeliti i njih…

* * *

… te punim kružnicama istog radijusa nastavljamo dalje. Tu bi mogli stati, ali ćemo ipak nastaviti dalje…

* * *

…jer su još šest diobenih kružnica diobom na svojih 6 dijelova ostale nedorečene.

* * *

Tako smo diobene kružnice oformili kao i osnovnu (zašto? Znati ćemo kada jednom počnemo raščlanjivati ukupnu sliku).

* * *

Unutarnju kružnicu radijusa opisne kružnice trokuta šesterokuta opišemo šesterokutnim poligonom, a tu nam pomažu sjecišta ostalih podjela.

* * *

Tom opisanom šesterokutu ucrtamo njegov zvjezdasti poligon, usporedo sa zvjezdastim poligonom osnovne kružnice. Tako smo spojili dva kodna sistema: trećinski (unutarnji) i četvrtinski (prvi zvjezdasti) , pa možemo polako prema trećem uz „potporu“ prva dva (skraćenim prikazom).

* * *

Ovaj bi prikaz trebalo ostaviti bez komentara, da čitatelj uoči sam koncentrirajući se na prikaz što i kako, dakle trećine okomito (usporednice sa okomitim dijametrom).

* * *

- Sjecišta podjele osnovne kružnice – sjecišta zvjezdastog poligona veličine 2/3 radijusa osnovnog (prikazat ćemo samo jedan).

* * *

Tako se „rađa“ samo jedan peterokutni zvjezdasti poligon – dakle začetak trećeg osnova (kodni sistem) pet. A kada imamo jedan iz jednog pola osnovne onda je lako dobiti niz od pet. Sa drugim pak kodnim sistemima može onda još i puno više.

* * * *

POGOVOR

Tu ćemo i stati jer se čitatelj mora sjetiti svih osnova svete geometrije:

  • zakonitosti osnovne kružnice (ogledalo), zakonitosti crtanja (samo sa šestarom i ravnalom bez mjera).
  • Usput je dobro pogledati i dodatak za djecu osnovu drevnog geometrijskog prikaza koji je potpuno jednostavan.
  • Prisjetiti se zakonitosti ravnoteže. Ako nije u „vazi“ – jednako na svim stranama – onda nešto nije u redu, kao u ovom primjeru, jer nismo prikazali ni suprotni ni polni a niti iz 4/ to jest dvanaestine radi početnog razumijevanja. Izbjegavamo označavanje bilo slovima, bilo brojevima. A treba izbjegavati stiliziranje geometrijskih prikaza jer su drevni narodi (Egipćani, Indijci, Inke, Maje i drugi) dosta otežali iščitavanje jednostavne svete geometrije.
  • Izbjegavati stvaranje kojekakvih grupacija i priča kao što su to činile grupacije od Pitagorejaca pa do dana današnjeg, nego (tko zna) neka se sjeti riječi Mojsijevih: „Da ti nije palo na um, ako čuješ i vidiš bilo što, bilo gdje, bilo kada da se tome klanjaš (moj slobodan prijevod). Inače svi simboli su artefakti, drevni geometrijski jezik koji se može geometrijski iščitati, a najsavršeniji je šesterokutni kod sa svojim zvjezdastim poligonom i svim njegovim elementima počev od 8 i 12 itd. jer svaka veličina, u njemu bila je zaobljena ili pravocrtna i ima svoje značenje.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv