free hit counters

Prva Davidova zvijezda

PRVA DAVIDOVA ZVIJEZDA – OPĆI PRIKAZ
(nije nacionalni znak Izraela)

Prva Davidova zvijezda
(nije nacionalni znak Izraela)

U ovom ćemo poglavlju ustvari prikazati dvostruki Cvijet života. Pod tim naslovom je ključ mnogih geometrijskih produkata. A prije nego ju raščlanimo na pojedine dijelove (geometrijski) u sljedećem poglavlju (skraćeno), prikazat ćemo znak Izraela sa naznakom da je to Davidova zvijezda središta, jer ih ima još kao što je Davidova zvijezda „visina“.

Pokušat ćemo prikaz punim kružnicama (kružnim crtanjem) i pravcima (simetralnim pravocrtnim crtanjem). Sve je nužno i ništa se ne odbacuje u svetoj drevnoj geometriji (koja se koristila u primijeni osobito u drevnom graditeljstvu ). Ipak je od toga ostalo niz nepoznanica, ali to su pitanja za neku drugu knjigu, možda i za nekog drugog iz ove ili neke buduće generacije.

Dakle, tkogod je proučio dosadašnja poglavlja, već je stekao spoznaje o nekim zakonitostima drevne geometrije te o poruci drevnih ljudi putem simbola, kodova ili shema, „oruđa“ za geometrijske radnje.

Zato se ne bih puno uplitao u tu priču jer je cilj ovog poglavlja samo prikaz jednostavne kompleksnosti (raščlambom kompleksnost postaje jednostavna) i to bez puno riječi – samo sa šestarom i ravnalom bez mjera i bez primjera.
Jedna od značajki ove geometrije, koju bi nazvao produktima, je u tome što otvara najprije jedna vrata, pa onda druga, pa treća vrata i tako u nedogled.

„Dvostruki cvijet života“ potpomognut je šesterokutnim zvjezdastim poligonom (njegovim jednakostraničnim trokutima, njihovim središtima, te samim središtem središta i na taj način rađa dvostruki zvjezdasti poligon koji opet, na drugi način, služi u jednom segmentu kao trisekcijski kod (ne 18-erokut nego 9-erokut), što ćemo prikazati pri njegovom raščlanjivanju.

* * *

Kružnica sa podjelom svoga luka svojim radijusom punim, simetralnim (diobenim kružnicama) – šesterokut.

* * *

Šesterokutni zvjezdasti poligon osnovne kružnice.

* * *

Šest njegovih jednakostraničnih trokuta stranice veličine radijusa šesterokutne – osnovne kružnice čiji su vrhovi polovi šesterokutnog zvjezdastog poligona.

* * *

Prve njihove simetrale (pol – suprotni pol)

* * *

Kružnicama radijusa osnovne kružnice potražit ćemo iz njihovih vrhova i njihova središta (dakle druge simetrale)

* * *

Pronašli smo njihova središta te iz središta osnovne kružnice opišemo kružnicom njihova središta i podijelimo je kružnicama tog istog radijusa (središte osnovne kružnice – središta jedankostraničnih trokuta.

* * *

Sada nastavimo kružnicama istog radijusa diobu svake od šest kružnica (diobenih) – kružnice radijusa središte osnovne kružnice – središta jednakostraničnih trokuta.

* * *

Nastavimo diobu po principu „cvijeta života“.

* * *

… te diobu vanjsku polukružnicama.

* * *

Upotpunimo četvrtinskim i dobili smo veći „cvijet života“ od osnovne kružnice.

* * *

Dakle, njegov zvjezdasti poligon je veći ali nećemo ulaziti u razmatranje jer je to zasad samo geometrijski prikaz.

* * *

Sada ćemo pronaći i središta vršnih jednakostraničnih trokuta zvjezdastog poligona osnovne kružnice te ih opisati kružnicama kao u prijašnjem poglavlju.

* * *

S istim ćemo podijeliti unutarnji dio.

* * *

Upotpuniti vanjskim polu-kružnicama i polu-kružnicama dobili smo dva „cvijeta života“ – jedan veličine radijusa 3 x radijus veličine središta – središta jednakostraničnih trokuta stranica veličine radijusa osnovne kružnice.

* * * *

POGOVOR

Sigurno ne bi pogriješili da smo skratili simetralne (pravocrtne) prikaze kod traženja središta trokuta (jednih i drugih), no kao prikaz može pojasniti koliko nizova podataka takav način u sebi nosi. Da bi ga raščlanili morat ćemo ići dvokorakom umjesto korak-po-korak, a posebno se koncentrirati na ono što je sada geometrijski smatrano „nepoznato“ ili „nemoguće“ (u nizu slučajeva skraćeno do te mjere da je svakome jasno).

A da bi usput shvatili i razlike između klasične (današnje geometrije) i drevne svete geometrije dodavat ćemo ovim sljedećim poglavljima i poglavlja za djecu osnovno-školske dobi (a dobro je i za odrasle, čak štoviše – poželjno).

* * * * * *

3 komentara to “Prva Davidova zvijezda”

  1. jay napisao:

    AWESOME!!!!

  2. Sadie Adayah napisao:

    I had no idea about the beauty and complexity of our shield its phenominsl!! I hope you dont mind if I share this…

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv