free hit counters

Tri i pet (prijepotopni pentagon)

15. POGLAVLJE

TRI I PET

(PRIJEPOTOPNI PENTAGON)

Već duže me vrijeme pekla savjest da nisam prikazao jednu analizu pri konstrukciji peterokuta (dječja geometrija), ali valjda je upravo to i bio razlog, jednostavna dječja edukacija bez primjesa A i teorija čiji baš i nisam prijatelj. Opet, znao sam da bi moglo iritirati dječji um sve dok nisam akceptirao misao da je vrijeme «zrelo» da se iznesu ipak neke teorije koje se mogu potkrijepiti ili ne u stvarnosti ako ta stvarnost je tu na ovom našem planetu, a ne negdje drugdje u univerzumu gdje ne možemo realno djelovati iako se djeluje uz, rekao bih, suviše ogromna sredstva ua minimalne rezultate spoznaje jer svi su odgovori tu, na ovome planetu, mada je problem u ljudskom faktoru i zidovima tradicija, dogmi, religija, razjedinjenosti nauke, lijenosti i kratkovidnosti, pohlepi i tko zna još čemu što sprječava brži razvoj svijesti, a samim time i djelovanja koje vodi ka «odgovorima». Osim toga i osjećaji su mi bili pomiješani jer se ticalo i nalazišta na tlu Amerike i slutnja neke vrste opasnosti koja se čini i manifestira i na samom istraživaču odnosno njegovoj supruzi jer se sa nepoznatim drevnim nalazima nije za šaliti, a o tome govore mnoge predaje, a posebno starozavjetna biblijska predaja posebice o kovčegu svjedočanstva. Kao što sam i rekao, izbjegavam teorije pokušavajući ostati na ovom čistom geometrijskom puti mada sam polako došao do zaključka da bi bilo dobro ponekad (ali ipak ono što se može potvrditi stvarno u pozitivnom ili negativnom smislu) reći ili izreći misao da bi možda potaklo «tromu masu» institucija koje su u mogućnosti tehnološki i financijski takve «projekte» dovesti na «svjetlo dana». Iako se pojedinac taj koji ili kojem je dano da «uoči nešto» istraživač, pronalazač, ali sigurno ne može sam osim ako nije bogat kao Solomon (a Solomona više nema), ali bogati ionako to ne mogu. Još je Krist davno izrekao: «Bogatome je teško ući u budućnost. Lakše je devi kroz iglene uši» (moj slobodan prijevod). No, prije ćemo ponoviti ono što sam geometrijski «prešutio» pri edukaciji za djecu, konstrukciji peterokuta i njegovoj sprezi sa neparom od 3 do 9, a onda upravo taj odnos 5 i 3 o kojem sam već nešto i napomenuo u nekim poglavljima, a nakon čistog geometrijskog dijela ovog poglavlja «nešto malo više».

* * *

1501

Kružnica nekog radiusa sa svojim dvostrukim radiusom- dijametrom kao osnovicom geometrijske tvorbe mnogokuta; dijametar=dužina=osnovica.

* * *

1502

Iz krajeva dužine, a kružnicama radiusa dužine opisane kružnice i istom iz njihova sjecišta dužine.

* * *

1503

Jednakostranični trokut sa svojim simetralama koje čine središte trokuta (pratimo samo geometrijska zbivanja iznad osnovice, a inače bi bilo ispravno i ispod- kako gore, tako i dole).

* * *

1504

Jednakostranični trokut iz dobivenog središta opišemo kružnicom. Imamo dvije kružnice. Pogledajmo im međusobni odnos.

* * *

1505

Opisna kružnica jednakostraničnog trokuta dijeli početnu kružnicu dužine na pet dijelova. Peterokut.

* * *

1506

A obrnuto kružnica dijeli opisnu jednakostraničnog trokuta na sedam dijelova. Sedmerokut.

* * *

1507

Simetrale stranica sijeku pravocrtne krakove i ta sjecišta ako spojimo dužinom, podijelili smo visinu jednakostraničnog trokuta na dva jednaka dijela. Radiusom sredine visine i središta trokuta opišemo kružnicu i prenesemo je na krajeve dužine. Sada polulukovima raspona kraj dužine i suprotno sjecište kružnice na dužini i obratno.

* * *

1508

Unutar istostraničnog trokuta na okomitoj simetrali dobili smo sjecište polulukova- središte kružnice koja opisuje osnovicu- dužinu.

* * *

1509

Središte opisne kružnice peterokuta stranica veličine osnovice- dijametar početne kružnice. A sada što sam «prešutio» u edukaciji za djecu.

* * *

1510

Opisana kružnica jednakostraničnog trokuta, njen radius dijeli opisnu kružnicu peterokuta na 9 jednakih dijelova- kvadrat 3 (toliko puta spominjani odnos u drevnim predajama pa i danas).

* * *

1511

Malo se pozabavimo i analizom drugih prisutnih elemenata. Prva kružnica- diameta dužine- osnovice. Kako djeluje na peterokutnu opisanu kružnicu?

* * *

1512

Njen radius dijeli peterokutnu kružnicu na 21 dio ili 3 x 7.

* * *

1513

Obrnuto. Peterokutna kružnica na kružnicu dijametra osnovice.

* * *

1514

Njen radius dijeli kružnicu dijametra osnovice na tri dijela (pet i tri se međusobno potvrđuju).

* * *

1515

Svedimo kružnicu (tvorbenu trokuta- jednakostraničnog) na peterokutno središte.

* * *

1516

Radius petrokutne opisne kružnice dijeli je na 7 jednakih dijelova- sedmerokut. Dakle, ustanovili smo odnose ili sistem brojeva (ja ih radije nazivam jednostruko neparni) 3, 5, 7 i 9.

* * *

1517

Daljna analiza pokazuje još puno više toga. Podijelimo tvorbenu kružnicu jednakostraničnog trokuta, radiusa osnovice- dužine iz vršnog simetralnog sjecišta na 6 dijelova (dakle, radiusom dužine).

* * *

1518

Ustanovili smo da je to šesterokut opisne kružnice peterokuta. Čemu služi?

* * *

1519

Podijelimo petrokutni šesterokut na kub tri pa onda još na pola. Dakle, kub šest (podjela kocke već je opisana u prvoj i drugoj knjizi).

* * *

1520

A onda produžimo dužine diobe na stranice opisanog šesterokuta peterokutne kružnice. Kub 7. kocka podijeljena na 7x7x7=343 dijela (nekima će možda «sinuti» što je to: upisni šesterokut i opisni šesterokut neke kružnice? Ali to je jedna druga legenda.

* * *

1521

Svedimo sada i opisnu kružnicu jednakostraničnog trokuta osnovice na peterokutno središte.

* * *

1522

I peterokutnoj i opisanoj trokutnoj ucrtamo njihove šesterokutne zvjezdaste poligone. Drevni ispravni zvjezdast poligon 5 i 3.

* * * *

ZASTANIMO MALO

Što je to toliko tajnovito kod odnosa 5 i 3? Zašto je taj odnos bio poseban u drevnim vremenima iz kojeg su ostali samo tragovi, natuknice u predajama, artefakti. Što je to što nas ponovo privlači tom odnosu? Ima par pokazatelja (neki skriveni, a neki još stoje). Uz mali, površni predgovor čuti ćete nešto što nikada do sad niste niti čitali ni čuli niti je kome palo napamet ma koliko bio maštovit, ali se bazira na zrncima mozaika raznih istraživača prošlosti zemlje, a moguće ju je potvrditi ili ne potvrditi. Dakle, krenimo sa površnim predgovorom.
Nećemo spominjati čudnu evolucijsku predaju trećeg i petog dana (čitaj: evolucijskog ciklusa) jer tek tada bi došli do zaključka da se tadašnji biljni svijet razvio prije, a ptice, ribe i gmazovi poslije nego je uopće postojala svjetlost. Tko će to danas povjerovati, a konačno možemo samo predpostaviti evolucijski ciklus, a vjerovati da je netko mogao stvoriti i čitav sunčev sistem pa čak i univerzum toga nakon svih ovih istraživanja neće se naći koliko god može netko reći «vjerujem». Nećemo se osvrtati ni na drevne egipatske zapise koji govore o pomirenju 3 i 5 jer se predpostavlja da se simbolizira ujedinjenje gornjeg i donjeg Egipta? Ne znamo. Ali znamo nešto drugo. Biblijska predaja govori o kovčegu ploča zapovijedi čiji je odnos striktno naveden. Jedan i pol naprama dva i pol ili tri naprama pet. Doduše, ni to ne možemo potvrditi jer je nestao. Ali ima jedna čudnost kod piramidalnih objekata. Ako peterokutnu kružnicu i trokutnu kružnicu stavimo u jedno središte, a peterokutnu podijelimo iz vršnog pola na njenih 6 dijelova tada trokut (jednakostraničan) pada na vršni pol trokutne kružnice pod kutem od 51 cijelo i 3 sedmine, a to je piramidalni kut četiri jednakostranična trokuta ili kada četiri jednakostranična trokuta tvore pravilnu piramidu. Dakle, to je kod piramidalnog vrha i sada dolazimo do nečeg što će se, siguran sam, reći da je nemoguće.

* * *

1523

Sistem piramidalnog vrha- šesterokut- trokut- jednakostranični peterokutne opisne kružnice- vršni pol opisne osnovne dužine iz središta peterokutne- jednakokračan trokut čiji krakovi imaju nagib od 51,4285715 ili 51 cijelo i 3 sedmine ili 360 sedmina.

* * *

1524

Već smo u analizi vidjeli da opisana kružnica jednakostraničnog trokuta stranica dužine dijeli opisnu stranice osnovice na 5 dijelova. U istom središtu- središtu peterokuta iz osnovične dužine čine dvostruki peterokut- pentagon- peterokut opisni.

* * *

1525

Njihov zvjezdasti- pravocrtni čini drevni pentagram o kojem je ispredeno bezbroj svakojakih i suvislih, a i ne suvislih priča, tajni i tko zna još čega. A i ovo će imati svoju priču ovisno o stanju svijesti onih koji traže- od klasičnog geometrijskog razmišljanja do mračnih srednjevjekovnih razmatranja.

* * * *

A SADA NASTAVIMO DALJE…

Što me to navelo da sve ovo napišem? Tko god je čitao u mome «geometrijskom» istraživanju «Peterostrane američke piramide», a koja se temeljila na molbi samostalnog američkog građanina koji realno istražuje na terenu već 17 godina primjetio je da iz šturih podataka tražio sam geometrijske odgovore. Iritirala me sličnost konstelacije sa podacima nekih istraživača bivših savjetnika za Mars, a jedan je od njih M.Bara ( knjiga «Tajna misija NASE-e). Drugo područje hrastovih šuma što navodi na templersku djelatnost kao u Kanadi (otok Oak). Treće, nedijagnosticirana bolest supruge vrijednog malog poduzetnika i nizovi misli dosta teške naravi. A sve to ima veze sa pet i tri. Sve dok nisam shvatio, a dobivši podatak o sastavu tla toga područja i podatke megalitima koji ne pripadaju tom području, te slike koje upoupravaju. Shvatio sam da je sve to samo fragment jednog puno većeg kompleksa i da se nalazi ispod naslaga taloženih, mekih. Zato je i dobio ime «Peterostrana piramida», ali… na žalost, nije mi ostalo ime pisca, istraživača, čovjeka koji je objavio knjigu o geologiji zemlje, pomacima osi, pomacima polova, strujama nekad i sad, ali ostalo mi je u sjećanju njegova teorija da su na tlu SAD-a, a i drugdje postojale visoko razvijene civilizacije jer ovo što nas uče da su Eskimi, Azijci prvi koji su naselili američke kontinente pa onda teorije o Vikinzima pa onda o indijanskim grupama iz Južne Amerike pa onda o postanku čovjeka bprvo na afričkom tlu i tako dalje. interesantno je to da je jedan čitav kontinent bio prazan, u najmanju ruku čudno. Prije ćemo povjerovati u vanzemaljce nego mogućnost da je na tlu Amerike postojala ikad prije prvih zapisa u svijetu visoko razvijena civilizacija, toliko razvijena tehnološki od drugih kultura u svijetu. Gdje su dokazi? Gdje su ostaci? Ispod naplavina. Dakle, prije katastrofe. Čime uzrokovane? Dio odgovora ćemo naći na tlu (ispod tla) odnosno u tlu SAD-a jer to je teorija koja se može potvrditi ili pobiti samo provjerom. Nalazište koje sam nazvao «Peterostrana američka piramida» je prije potopni pentagon. Koliko toga je danas na tlu Amerike? Reći će netko «slučajno» i realnost govori o najvišem tehnološkom stupnju «slučajne slučajnosti»? A naučili smo možda iz povijesti. Ponavlja se. Ciklično. No, kad tad netko će rasvijetliti slučaj ovog nalazošta na tlu sjevernoameričkog kontinenta. Nažalost, veza sa čovjekom, istraživačem se prekinula jer je posljednja vijest bila da mora skupiti sredstva za operaciju svoje supruge

Nakon sega ovog dosadašnjeg tvrdim da su svi odgovorni na ovom našem planetu.

HR- RIJEKA: 01.03.2013.
AUTOR: TOMO PERIŠA
WEB: SLIM
PRIJEVOD NA ENGLESKI: VESNA BILIĆ (vesnasu@live.com)
PRIJEPIS TEKSTA: SUZANA KNEŽEVIĆ (suzanaknezevic58@gmail.com)

4 komentara to “Tri i pet (prijepotopni pentagon)”

 1. Ricardo napisao:

  Mr Tomo – Do any circle and 6 pattern flower in it.
  Then, do Star of David.
  Next, you take biggest length of the hexagon inside Star shape. (1 of 3 biggest lenghts of hexagon)
  Use that radius from center of first circle.Draw it. Its bigger than initial one.
  Now get back the initial radius and brake the bigger circle in 7.
  No try make pentagon inside the first circle and then compare the radius of 5 to the big circle broken in 7.

  Thats what you are doing right????

  For me theres a “big” gap. The radius of 5 is close, but its a bit bigger. I didnt get the same results as you, so I compared to other ways you teach. This is the same draw you draw here in the beggining. I use my own pattern to compare measures. Not better or worst, just the same in a diferent way <i guess.
  But your star of 5 I made it and its correct like all else, just the 5 is not.
  Take care. And thnx again, I love reading your teachings dont think anything different.hehehe

 2. Ricardo napisao:

  Forgot to add, my result, of the circle you brake in 5, for me is 46.

 3. Ricardo napisao:

  A word to Admin and all team of this website:

  -Dont let Tomo quit this website!! Its important!! This teaching is very important!!! Its a lever for those that know life is more than money or religion!Dont touch my circles!! 1 person can make all the difference, like 1 milimeter can make a diference in the drawings we do! Money shouldnt stop you from looking to what all this means. Education is priceless.

 4. Brian Ekanyu napisao:

  I have got a theorem on star of David. I don’t know if you can help publish it for me

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv