free hit counters

Solomonov ljiljan

31. POGLAVLJE

 SOLOMONOV LJILJAN

„U početku stvori Bog nebo i zemlju. Zemlja bijaše pusta i prazna; tamna se prostirala nad bezdanom, i Duh Božji lebdio je nad vodama“.

Ovim riječima počinje predaja u Knjizi Postanka. Siguran sam da niti jedan religijski smjer ne bi imao ništa protiv. A naučno gledište? Upitno. No daleko je od istine i jedno i drugo. Sada će se pitati svatko koji čita ove stranice, kakve veze ima upravo ova biblijska predaja sa ovom geometrijskom stvarnošću koju prikazujemo. Kako da vam najjednostavnije objasnim nego geometrijski i na jedan (religijski) i na drugi (naučni) način i upravo od onih (zaobljenih – čitaj pod navodnicima „anđeoskih“) koji u svemu tome sudjeluju (i sudjelovali su kao osnova). Jer (sada govorimo i o jednom i o drugom načinu) pitanje je bilo da li je moguće konstruirati istostraničan trokut samo sa šestarom i odrediti mu središte na isti način (samo sa šestarom). Prvi dio je jednostavan. Drugi dio je malo teži (čitaj: po današnjim konstrukcijama koje su enciklopedijski ucrtane – nemoguće). A kako su čitatelji već saznali mnogo štošta iz ovih stranica – moguće je. Međutim u prošlom poglavlju dobili smo „nebo“, a sada ćemo dobiti „zemlju“. Onda ćemo potražiti i „fuziju“ (neba i zemlje). Na temelju čega to tako govorimo i kakve to veze ima sa Solomonovim ljiljanom? Sve ćemo saznati redom, jer ovo je samo početak, početak jednog od najljepših (vizualno) kodnih sistema – bogatstva i mudrosti. (To je Solomonov znak.) Ali krenuti ćemo od najdrevnijih geometrijskih vremena tako da možete očekivati nizove i nizove podataka (odnosi onih za i o kojima vrlo malo znamo i nas ljudi, piramidalnog principa o kojima govore hijeroglifski zapisi koncepta križa – križeve graditelje i tko zna što još). Jer koliko god se opirem bilo kakvoj ezoteričnoj primisli moram je prihvatiti, ali sa jednim drugim ciljem – da vas upozorim na „tajnovitu ezoteričnu stvarnost oficijelnih i tajnih grupacija“ te da samo usporedite što sve naš ljudski mozak može uobličiti temeljem svoga neznanja, (čitaj: nezrelosti – mislim na ono davno prije kada je i bio u tom stadiju smatrajući da je već danas (ili tek sutra) sposoban zdravo se suočiti sa svojim „početkom„ – pa nastavimo uz malo ponavljanja gdje smo u prošlom poglavlju stali.

* * *

Ponoviti ćemo. Točka u prostoru. Neodređeni raspon šestara. Punim kružnicama. Trokut. Tvorbene kružnice podijeljene svojim radijusom na šest dijelova. Sada raspon šestara: iz početnog vrha trokuta do sjecišta tvorbenih kružnica.

 

* * *

Redoslijedno. Iz polova trokuta, iz sjecišta kružnica, iz svih polova tvorbenih kružnica a do njihovih oboda. Novi radijus. Iz slobodne točke do susjedne slobodne…

 

* * *

… i tako uokrug. Središte trokuta.

 

* * *

Njegova opisna kružnica.

 

* * *

Sada se vratimo i podijelimo iz suprotnog vrha trokuta njegovu kružnicu na 6 dijelova. Isto raspon – točka jednog trokuta, pol (sada zajednički) do sjecišta kružnica do oboda tvorbenih kružnica.

 

* * *

Sada iz sva četiri vrha dva suprotna trokuta.

 

* * *

Iz sjecišta sve četiri tvorbene kružnice.

* * *

Iz svih njenih sada 6 polova.

* * *

Središte prvog, sa svojom opisnom kružnicom.

* * *

Istim sistemom njegovog suprotnog sa svojom opisnom kružnicom.

* * *

Raspon šestara ostaje isti. Vidimo četiri slobodne točke na suprotnim kružnicama (po dvije na svakoj), dakle isti radijus, samo iz njih.

* * *

Tvori središte sistema. Kružnica iz središta opisne veličine trokuta.

* * *

Iz istog središta opisna veličina obadva trokuta…

* * *

… te kružnica tvorbenog radijusa. Sve je to tek za analizu, kao i nizovi drugih sjecišta, no vratimo se malo radijusu zajedničkog središta pomoću kojeg je središte i nastalo.

* * *

Produžimo ga do izvan sistema. Gornji i donji trokut su sjedinjeni“cvijet „ sjedinjenog sistema, „Solomonov ljiljan“ – bogatstvo i ljepota te mudrost, znanje. Samo treba sve ovo analizirati.

* * * *

POGOVOR OVOM ODLOMKU

Upravo tako! Da je netko prije zatražio da se nacrta trokut samo sa šestarom i da mu se (samo sa šestarom) odredi središte te da se „fuzionira“ sa svojim nasuprotnim parom u jedno jedino središte, sigurno da bi svaka osoba na ovome svijetu zastala i odmahnula glavom, kao uostalom i ja. Ali napor samo sa šestarom odista vrijedi truda, pa kada bi moj neznanac i slikar Svete Geometrije, inače Britanac Stephen Meakin (www.stephenmeakin.co.uk), pretočio to u boje, bio bi to jedno od vizualno najljepših artefakata! Ali, to ću prepustiti njemu, dajući mu time pravo da to i učini. No iza toga, iza „ovih vrata“, krije se puno više nego što se iz priloženoga može naslutiti (vjerujte te mi jer sam dio već vidio). Na temelju već viđenog ne mogu se oteti slutnji da su mnogi tijekom vjekova to znali (od tvoraca piramida, Mojsija, Solomona, Pitagorejaca pa sve do Templara), samo se onda pitam zašto to nitko nije obznanio, ostavio „puni trag“? Što se to skriva iza jednog prirodnog geometrijskog koncepta a da nikada dosad nije izišao na vidjelo da bude na vidiku svakome, nego samo u fragmentima koje već godinama ne možemo shvatiti, mučeći se istražujući, kao moj prijatelj, američki istraživač (jer fragmentarno je dio njegovog dosadašnjeg istraživanja u ovom konceptu na tlu SAD-a – peterostrana američka piramida)… Koliko bi lakše bilo djeci u školana samo u jednom segmentu određivanja visine istostraničnog trokuta, a drevni ljudi su ga koristili; dakle čemu sva ta tajnovitost na štetu pokoljenja , čemu sve to „zamagljivanje“ ljudskog uma pričama, tajnama? Ne znam. Ne mogu shvatiti. Znam samo da me po svemu sudeći čeka naporan rad. No, vrijeme je ljeta. Plan mi je malo se „osoliti“ sa svojom obitelji u ovoj ljepoti našeg Jadrana, pustiti „mozak na pašu“ kako kažu u narodu. Samo, zbilja ne znam da li će se to zbiti, kao što čovjek ne zna što će biti danas ili sutra. Ipak kažem, nadam se da ću vam moći priuštiti analize ovog drevnog – a novog.

 Autor: Tomo Periša
Engleski prijevod: S.F. Drenovac
Web Master: Slim
HR – RIJEKA, 20.06.2012.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv