free hit counters

Sedam – nemoguće konstrukcije

8. poglavlja

Od pamtivijeka nema niti jedne civilizacije koja broj sedam nije smatrala posebnim, čudesnim, svetim – čak i egipatska koja se bazirala na broju pet. Na tom temelju rađale su se bezbrojne priče grupa i grupacija javnih i tajnih sve do dana današnjeg. Čisto geometrijski gledano broj sedam je, kako stoji zapisano, „nemoguć konstrukcijski element“ što je istovremeno razumljivo i nerazumljivo, jer jednostavno nitko neće akceptirati jednu činjenicu. U geometrijskom smislu kružnica je broj jedan ili jedno cijelo. Ne postoji broj 2 bez jedan nego je broj jedan podijeljen na dva dijela jednog cijelog. Svaki daljnji broj je dio jednog cijelog. Tu logičnost jednostavno matematičar broja još uvijek ne može shvatiti. Stoga u nauci geometrije (oficijelnoj) postoje čudna objašnjenja koja govore o trokutnoj podijeli kružnice odnosno u korelaciji sa središnjim kutom podjele. Kakvi trokuti! Sa njima, blago rečeno, diobe kružnice nema (blage veze), nego bitno je shvatiti da se ovdje radi o podjeli luka kružnice nekim rasponom šestara koji smo nazvali radijus. Prirodno je da radijus neke kružnice dijeli kružni joj luk na 6 dijelova. Svaki drugi radijus dijeli istu na drugačije dijelove. Sigurno da razni radijusi nastaju na dva načina: samo sa šestarom, iscrtavanjem punim kružnicama i njihovom kombinatorikom iz diobenih točki ili polova ili uz dodatnu pomoć dužina ili pravaca koji povezuje te polove sa ravnalom bez mjera. Tako mogu nastati nove kružnice ali svima njima je zajedničko središte tako da se dobiju razne kutne veličine. A kako je jedno cijelo 360° tada je osnova broja 1 = 360°. Taj princip je razlika između algebarske i geometrijske matematike. To ćemo iskoristiti u prvom dijelu ovog poglavlja o broju 7 (dakle podjeli kružnice na sedam dijelova).

* * *

040801

Dakle kružnica nekog radijusa podijeljena kružnicama istog radijusa na 6 dijelova. Dužina nasuprotnih polova dijeli je na pola, a dužina svaki drugi pol tvori dvotrećinski križ tvoreći križište dužina.

* * *040802

U raspon šestara križište polovi dužine (polukružnica)

* * *040803

A iz središta kružnice puna kružnica, dakle manjeg radijusa…

* * *040804

. .. dijeli veću (početnu) kružnicu na sedam dijelova počinjući diobu iz vršnog pola. Dakle vršni kutovi su 360°÷7 = 51,428571° – sedmine cijelog. Sada ćemo malo kombinirati te dvije kružnice (reći ćemo: šestinama i sedminama)

* * *040805

Dakle jedna od mogućnosti kružnica sedminama iz 6 polova kružnice šestinama. Dva sjecišta. Jedno unutar kružnice, jedno izvan.

* * *040806

Vanjsko sjecište. Sedam iz jednog pola kružnice šestinama (jedan od njegovih zvjezdastih poligona).

* * *040807

A centralna sjecišta govore na kružnici sedminama 6×6 – a njegovo zvjezdasto 6×4. Dakle 36 i 24 podjele.

* * *040808

Jedna kombinacija osnovna kružnica šestinama iz 6 polova kružnice sedminama na kružnici sedminama donosi peterokut opisni.

* * *040809

A kružnica šestinama iz sedam polova na svom luku potvrđuje samo sa svoja dva vanjska radijusa sjecišta redni broj „roda“ sedam.

* * *040810

Preslikali smo radijus prvih sjecišta te kombinacije – četrnaestero-kut. Drugi radijus čini to isto. Pokušajte sami. Skraćujem analize jer ima dosta kombinacija ali tema nije samo sedmerokut i njegove varijacije da li iz 5, 9, 4 ili bilo koje diobe. Sve one nose puno rezultata (kombinirajte sami).

* * *

ČETIRI „NEMOGUĆA“ ELEMENTA

Prije nego krenemo na analizu Pitagorine podjele pravog kuta sedminama prikazat ćemo četiri „nemoguća“ elementa , geometrijske prirode (barem su tako enciklopedijski ozakonjeni kao nemoguće konstrukcije samo sa šestarom i ravnalom bez mjera još od doba velikih grčkih matematičara bliske nam europske prošlosti pa sve do danas) a baziraju se na prikazanom već toliko puta „rodu“ broja sedam. Kažem četiri od pet jer namjerno izbjegavam „spremajući“ (možda) posebnu knjigu za njega ((možda jednom) interesantno je samo pitanje zašto „šute“ oni koji bi trebalo to znati, oni koji su stvorili ili slijede drevno-geometrijski nauk i njihove novovjeke grupacije: Sieben kreuzer-i, Masoni, Iluminati i neki neznatniji – te zašto su šutjeli njihove preteče: templari, kabalisti, pitagorejci a još prije njih (a i danas) perzijskih i egipatskih geometri zajedno sa „posvećenim“ na desetke manje nam poznatim indoeuropskim i prekooceanskim područjima. Što se to skriva iza? Magija, moć? Itekako da može biti. Logično je ako je to tako jer je to bila „svećenička dužnost i pravo“ s namjerom da se spriječi kaos prirode, dakle za dobrobit ljudi. Međutim, danas se to „poremetilo“ i „pretvorilo“ u iskorištavanje onih za koje su „posvećeni“ bili zaduženi, a samim tim čini se i gubitka zdravo-razumnog djelovanja jer među „posvećenima“ se pojavila ili nadjačala ona strana ljudske nam prirode – egoizam, pohlepa i nizovi toga roda a nadasve zaborav odakle i čemu je sve to čovjeku i dano. No na to pitanje mogu mi odgovoriti sve te grupacije današnjice, takozvani „nasljednici“ (ukoliko uopće i znaju odgovor ili samo „prodaju maglu“)? Dakle, sedam. Vidjeli ste nizove konstrukcija sedam. Najjednostavnije: radijus upisne kružnice šesterokuta dijeli luk opisne kružnice šesterokuta na sedam jednakih dijelova.

Opseg = tri dijametra i jedna sedmina (Pi = 3,14285715) podijeljena na 4 dijela je stranica kvadrata opsega.
Površina kruga = dijametar x dijametar podijeljen sa PiT (Pi x PiT = 4) a PiT = 1,272727… (14 podijeljeno sa 11)je kvadrat površine kruga, dakle drugi korijen iz rezultata je stranica kvadrata površine kruga dok su 4 (4 dijametra = opisni kvadrat kruga).
Broj devet = radijus opisne kružnice kvadrata površine kruga koji dijeli opisnu kružnicu kruga na devet dijelova svojim drugim zvjezdastim poligonom.
Trisekcija za nasumce zadane kutove do 120° (dvostruko do 240°, itd) = deveterokut-om.

Ako imate znanja o deveterokutu onda možete uvijek podijeliti luk nasumce zadanog kuta na tri jednaka dijela, a sve gore navedeno izvesti samo sa šestarom i ravnalom bez mjera (uzgred rečeno, piramide su bazirane na ovim postulatima). Dakle, možemo prikazati sve ove postulate čisto geometrijski samo sa upotrebom ravnala bez mjera i šestarom, pomoću broja sedam i njegova roda, odnosno podjele kružnice na 28 dijelova (4×7) a podloga je osnovna dvanaestero-kutna podjela kružnice (izostaviti ćemo trisekciju jer je već dosta o njoj iscrtano a pomoću devet).

* * *040811

Podjela kružnice nekog radijusa na 6, pa onda još na šest dijelova. Prvi element (upisna šesterokutna – njen radijus dijeli opisnu šesterokutnu na 7 dijelova iz jednog pola)

* * *

040812

A to je isto kao pola trokutne dužine stranice šesterokutnog pravocrtnog zvjezdastog poligona (koji koristimo u podlozi) 4×7 iz četiri pola dvanaesterokutne podjele = 28-kutna podjela kružnice ili podjela njenog luka na 28 jednakih dijelova.

* * *040813

Opisni kvadrat kružnice podijeljene na 28 dijelova.

* * *040814

Opseg = d÷7+3d sve podijeljeno na 4 dijela = stranica kvadrata opsega ili dxd podijeljeno sa 14×11 (PiT) pa još jednom podijeljeno sa 14×11 te drugi korijen iz toga = stranica kvadrata opsega (4 stranice = dužina opsega)

* * *040815

Kvadratura (površina kruga) njen kvadrat = dijametar na kvadrat podijeljen sa PiT (14÷11) je površina kruga, a korijen iz nje je stranica kvadrata površine kruga.

* * *040816

Opisna kružnica kvadrata površine kruga, njen radijus dijeli šesterokutnu kružnicu (početnu) na 9 jednakih dijelova, a devet i njen rod su trisekcijski kodovi.

* * *040817

Opseg i površina kruga (simetrične točke sedmina dijele kružnice na 28 dijelova.

* * *040818

Piramidalne plohe iz točki površine kruga (pravokutnika dijametar na kvadrat podijeljen sa 14 puta 11).

* * *040819

A sada nam predstoji analiza pitagorina poučka sistemom „preklapanja“ površina ovog sistema sedmina (podjele 90° na sedam dijelova ili podjelom …

* * *040820

… kružnice na 28 dijelova (90°÷7; puta 1, 2, 3, 4, 5, 6) bila bi dobra i analiza njihovih kružnica veličine /radijusa/ hipotenuze – a možda i kateta, te međusobno).

* * *

POGOVOR

Evo dragi prijatelji širom svijeta, za ovo poglavlje dosta. Ne zamjerite mi ako sam kao čovjek u izvedbi malo i griješio ali to nije bitno. Bitna je „shema“ ili sistem jer su oni univerzalni ako se primjene mjere a vidjeti ćete da je to tako. Ne zamjerite ako vam ne odgovaram na e-mailove, niti na komentare jer sam zaista „kompjutorski nepismen“. Pogledam samo na „StatCounter“ tko. Što i odakle gleda. Znam da ova geometrija izaziva kod mnogih, pogotovo mladih, odbojnost jer ima naziv „sveta“, ali svi vi vidite o čemu se radi. Drugačija je, sasvim drugačija nego što se uči u školama. A jednostavna je, „sinkrona“. A osim toga koristi samo ravnalo bez mjera, znači da čak ne odgovara nit „masonskim“ ili „slobodno-zidarskim“ grupacijama jer isti imaju u svom simbolu šestar i kutomjer. Ovdje je kutomjer suvišan, što ste vidjeli kod „izračunavanja nasumce zadanog kuta“, gdje je šestar zapravo kutomjer. Znam da i oni koji su propisali ogromne novce za enigme to ne mogu shvatiti iako je propis: samo šestar i ravnalo bez mjera. A mogu vam iskreno reći da bi mi dobrodošlo štogod, ne poradi geometrije nego poradi pjesme. Evo danas sam završio dvanaesti tom (svezak), a svaki svezak pjesama ima u prosjeku 1080 pjesama, a svaka pjesma prosječno 25 stihova, a to onda ima oko 12×1080 = 12960 pjesama x 26 = 324,000 stihova. A to bi značilo da bi bio jedan od onih koji je napisao najviše stihova na svijetu. Još od polovine uvodnog dijela prvog toma (zna prijatelj Ricardo iz Portugala kakva je to knjiga jer sam mu poslao). Ostalo mi je oko stotinjak knjiga. Neki su je tražili, ali kako je mogu poslati kad me samo poštarina za Europu košta 60 dolara, a kamoli dalje. Ako itko nekad i „slučajno nabasa“ na Rijeku, ovaj najveći lučki grad na Jadranskom moru, neka mi se javim „mejlom“ pa ću mu poslati adresu i dobit će knjigu u kojoj je oko 100 stranica trisekcijskih kodova. Nema je više u prodaji i samostalno je izdanje, a ne bih ni dao izdavačima da mi išta objave (primjer: jednoj pjesnikinji koja živi u Njemačkoj objavili su zbirku, doduše sa puno manje pjesama, koja je predstavljena čak i na televiziji, dobila je po prodanoj knjizi 1 dolar i 50 centi). Sramota. Da se radilo o milijun primjeraka, nego tek o 500 ili 1000. Kad bi meni netko dao 100 dolara za ovu knjigu koja mi je ostala (oko stotinjak primjeraka)- a vrijedna je (neka vam kaže Ricardo iz Portugala koji je sada ima) odmah bih mogao tiskati u 500 primjeraka ovaj dvanaesti svezak sa prijepisom manuskripta, na 1000 stranica, šivan u ekskluzivnom uvezu, na A4 formatu – doduše bez engleskog prijevoda mog prijatelja Freda Drenovca (koji po mom mišljenju jedini može prepjevati moje pjesme na engleski jezik. Inače je Fred odrastao u Sjedinjenim Državama a kuriozum je da je njegov otac lično poznavao Nikolu Teslu). Dakle, tada bi mogao svezak samostalno štampati. Međutim ako netko dođe i zatraži knjigu, dati ću mu je a on neka mi po svojoj procjeni ili mogućnosti da koliko mu srcu drago. Nego raspisao sam se o pjesmi, no znači do sljedećeg nastavka puno pozdrava svima.

RIJEKA, HRVATSKA 10.02.2014.
AUTOR: T. Periša
WEB: SLIM
ENGLESKI: S.F. DRENOVAC

* * * * * *

4 komentara to “Sedam – nemoguće konstrukcije”

 1. Ricardo napisao:

  Pythagoras String – I play guitar, and it helps like this:

  1 = String
  2 = Division of the String into 2, octave or half a string. Also implies movement, because for the string to be divided needs a pressure point, and that pressure point has to move.
  3 = is the result of hitting the string, harmony or dissonace, or sound/vibration of the string.
  4 = 4 is Seasonal Movement in my philosophical view. 1\4th of a string is 2 octaves higher than the open string. 2 movements x 2 travelled points. (but theres is so much happening already here that we must go back and review all steps and add more steps, 4 will be undone here, this is just a mind process over numbers and a string, its division and harmonious production upon division)

  going back…

  1 = is The String, and then we hit it, we make it vibrate. we get an automatic 3.
  Thats because in a guitar, for example, the string already has 2 pressure points in both ends. So 1, 2 and 3 are the String, but we must prepare it before striking it,preparations are needed, notions and experiments, and at this particular case we need to stretch the string and apply pressure so it can sound clearer, of wich comes up to TUNNING the String. And this is the start of pythagorean thinking of the string, the string being struck and the string of creation of numbers upon its division…can you hear it?? hehe

  If I didnt play guitar all these years I would never understand this so clearly, music is fundamental tool to understand All Strings.
  We can use a string, a bottle, a cup, any RECIPIENT will do the same as a string, like us. Equal but different, I call it. We are recipient and emmitter. We just forget. hehe.

  Silence is the act of listening, because it is impossible to have true silence in this cosmos, a heartbeat is what keeps it on, ever pulsing, expanding and contracting. And when a string breaks, oh well, it splits…
  And believe it or not, I give trisection much importance, and also been drawing it in diferent ways, ( there are many ways like your book shows) amazing you mentioned it here as well, because this week I been at it with trisection of a string and its meaning, triangle. Since Poly = many and Gons = angles…many angles start in number 3. Peace to you all.

 2. Ricardo napisao:

  The Lever

  And since Im on the subject… Theres something Archimedes gave much importance and we should too, The Lever or Fulcrum Point. Because in the guitar|String perspective my fingers and arm and whole body, is a Lever, in order for number 3 to vibrate, we need a Lever. All instruments have a Lever or more than 1, the piano has lots, because the string is broken differently from the guitar. And in wind instruments, The Wind is the Lever, I know this because I also play saxophone, the reed vibrates, wind is the lever. In a drum the beat is the lever, and who beats it? Than tempo is a lever. I even consider my thoughts and feellings as levers that take me to other places or levels or layers etc. patterns. And its amazing how it can be so.

 3. Ricardo napisao:

  http://www.360portugal.com/Distritos.QTVR/Lisboa.VR/monumentos/Jeronimos/

  This LINK is a panoramic view of a Monestary in Portugal, Camões resting place, a portuguese poet, they say the starter of our language in Portugal, since you are a poet Mr. Tomo, this website gives you a 360 panoramic view of this place wich is full of Circles 🙂 see yourself. And notice a Chimera Fountain., wich they call Lion Fountain. have fun

 4. david wilson napisao:

  i play drums with four limbs in sequence disassociated from thought and time they connect me to emptiness there is order in it it seems there always was harmony and inevitable geometry

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv