free hit counters

Prva zvijezda

4. POGLAVLJE

PRVA ZVIJEZDA

(ZVJEZDASTI ŠESTEROKUTNI POLIGON)

Čini se da je najveći problem svakog istraživača drevnih, nama ljudima nepoznatih stvari, početak istraživanja, njegovo pronalaženje i onda slijeđenje niti ili puta koji zasigurno vodi nečem svrsishodnom nego što nam se čini, jer naći se u novom (iako geometrijskom), pored čuđenja i težnju da se sve odjednom shvati, sve vidi, sve odjednom zna. Stoga je ponekad teško pronaći onu smirenost koja analizira dio po dio a samim time stavlja nastranu ovu našu ljudsku sklonost i prepušta se jednoj nevidljivoj vodilji koja svakako posjeduje preglednost „mozaika“. Taj „mozaik“ će jednom biti dovoljan da se od njega stvori „egzaktna“ slika u svom pravom svrhovitom obliku. O čemu je riječ? O našoj ljudskosti koja hoće da upravo ona donese rezultate „svega“ ili drugim riječima o našoj ljudskoj sebičnosti, taštini, zanemarujući činjenicu da smo samo karika u lancu i da će poslije nas sigurno dolaze drugi, pokoljenja koja će na temelju podataka koje „mi prikupimo“ moći dalje mijenjati percepciju ljudskog bića na bolje bez obzira na kritike pasivnih promatrača ili onih koji su zadovoljni postojećim. Kada bi tako bilo ovaj bi naš ljudski svijet stagnirao, odnosno ne bih išao ukorak sa općom prirodom (što možemo slobodno uočiti ako već nismo). Mi ljudi nismo oni koji mijenjaju svijet (univerzum) već se on mijenja sam a to govore i biljke (nove nastaju a neke izumiru), živa bića životinjskog svijeta (mijenjaju svrhu, izgled i ponašanje). Znamo na koncu da i naša planeta, koliko god se čini da joj je putanja ista, nije jer još nije bilo godine da je imala istu putanju kao prethodne. Dakle, različitosti postoje, a čini se da i čitav sistem putuje kroz različitosti što i stvara opću različitost jer ponavljanja nema (ma koliko ezoterici pokušavali to dokazati i predviđati). Jer i Krist reče: „I nitko ne zna niti dan niti čas do kraja vremena ili dok se vrijeme ne ispuni“ (iliti dok se ne zaokruži ciklus). I tada se krene „nekom drugom putanjom kružnice“. Dakle, vratimo se na početak ovog mog zapažanja koje mi pomaže da ustrajem na ovom putu jer shvatiti svoje (naše) ljudske mane, pola je uspjeha. Zato mogu početi sa nizovima podataka (imaju li oni smisla ili ne) ne tražeći „krunu“, da bi možda bilo lakše onima koji će doći poslije mene (koliko god mi to bude moguće i dano).

* * *

Kružnica nekog radijusa podijeljena kružnicama istog radijusa je dakle dioba na šest dijelova. Diobene kružnice tvore sjecišta – drugog radijusa.

* * *

Taj radijus dijeli kružnicu polazeći od vršnog pola tvoreći trokut (tri pola – svaki drugi) te onda iz suprotnog na isti način. Ta dva zaobljena trokuta tvore unutar osnovne kružnice šesterokutni zaobljeni zvjezdasti poligon (prvu zvijezdu )

* * *

Zvjezdasti poligon osnovne kružnice – njegova sjecišta imaju svoj radijus – opišemo ih.

* * *

Tim radijusom kružnice, a iz 6 polova osnovne kružnice opišemo kružnice.

* * *

Dobili smo nizove novih sjecišta unutar i izvan osnovne kružnice. Analizirajmo neke, polazeći od unutarnjih – uz središte.

* * *

Započinjemo diobu iz vršnog pola sve dok se u njega ne vratimo. Podijelili smo luk osnovne kružnice na 24 dijela.

* * *

Zaobljeni zvjezdasti poligon ima svoj zaobljeni šesterokut pa mu upišemo upisnu kružnicu – novi radijus.

* * *

Taj radijus dijeli luk osnovne kružnice na 42 dijela (6 x 7). Iscrtano punim kružnicama.

* * *

Vratimo se prvoj kružnici i istoj iz 6 polova osnovne kružnice opišemo kružnice opisnog šesterokuta zvjezdastog šesterokuta.

* * *

Taj radijus dijeli osnovnu kružnicu (polazeći iz vršnog pola) na 14 jednakih dijelova (Diobom smo „iskoristili“ samo vršni i suprotni pol). Prikaz smo ograničili samo na osnovnu kružnicu.

* * *

To nas navodi da u šestar uzmemo raspon – vršni pol – nasuprotna sjecišta – unutarnja uz nasuprotni pol. Drugi radijus.

* * *

Taj radijus tvori zaobljeni opisni peterokut samo iz vršnog pola (logično je što se događa iz svih polova).

* * *

Sada se vratimo vanjskim sjecištima kružnica (opisnih) šesterokuta zvjezdastog poligona.

* * *

Radijus tih sjecišta dijeli luk osnovne kružnice na 15 dijelova (3 x 5).

* * *

Sada uzmemo opet radijus diobenih sjecišta šesterokutne ali iz sjecišta zvjezdastog (znamo da taj radijus dijeli osnovnu kružnicu na 2 x 3 i tvori unutarnji zaobljeni zvjezdasti poligon (ali iz unutarnjih sjecišta zvjezdastog?)

* * *

Tim radijusom ne dijelimo luk osnovne kružnice nego povezujemo njenih šest polova – šesterokutni, zaobljeni opisni poligon osnovne kružnice.

* * *

Ako se ne ograničimo samo na osnovnu kružnicu nego produžimo lukove pa uzmemo sjecište – vanjsko – novi radijus.

* * *

Taj radijus dijeli osnovnu kružnicu na 18 jednakih dijelova (dakle jedan od kodova trisekcije). Ograničili smo se na prikaz na luku osnovne kružnice, ne analizirajući „produkt“.

* * *

Vratimo se malo unatrag. Prvi radijus – sjecišta diobenih istog radijusa osnovne kružnice – prvi zvjezdasti poligon – polu-kružnicama tvori sjecišta u pravcu prvih sjecišta – izvanjskih kružnica.

* * *

Radijus tih sjecišta dijeli osnovnu kružnicu na 12 dijelova (uz crtanje polu-kružnicama). Nastaju nizovi novih sjecišta izvan i unutar osnovne kružnice.

* * *

Iz novonastalih sjecišta istim radijusom opišemo polu-kružnice. Na luku osnovne kružnice ne mijenja se ništa nego samo nastaju nova sjecišta. To bi bio sistem prvog izvanjskog zvjezdastog produkta.

* * *

Ako opet opišemo iz novonastalih 12 polova prvo vanjsko diobenih osnovne kružnice dobivamo nova sjecišta dva zaobljena zvjezdasta šesterokutna poligona. Na kružnici se ništa ne mijenja samo izvan i unutar nje.

* * *

A kada spojimo iz 12 polova diobe jednog i drugog radijusa iako se na kružnici ne mijenja ništa, promjene su unutar i izvan nje. Promijenilo bi se kada bi dodali i treći radijus odnosno radijus osnovne kružnice iz svih 12 polova.

Tako smo dobili tri razna sistema od dva vanjska radijusa koje možemo sada us skraćenoj punini analizirati svakoga posebno, pa se čak upustiti i u „produkte“ tih analiza. Da razjasnimo što je „produkt“. Već pri diobi osnovne kružnice kružnicama istog radijusa dobili smo „produkt“. Diobene se kružnice sijeku – sjecište. Dakle, produkt je sjecište kad se poštuje drevno-geometrijska zakonitost – crtanje punim kružnicama. I taj produkt tvori onda nove produkte – umnaža ih. Dakle, nova sjecišta izvan i unutar kružnice. Ona se mogu analizirati sama – ciljano samo za se ili u sprezi s već postojećim. Dakle, svaki umnožak donosi i umnožak novih umnožaka ili rezultata. Zato je sve moguće u drevnoj geometriji ako se pridržava njenih pravila iscrtavanja – punim kružnicama – svaka dioba nažalost zbog prostornih ograničenje prisiljava nas na nepotpuno prikazivanje polu-kružnicama ali tu će nam pomoći unutarnje diobe jer „kako izvan tako i unutar“ bi moralo biti.

Dakle ogroman je posao ispred nas već u samoj zaobljenoj „anđeoskoj“ geometriji a slična slika je kada tome dodamo i „ljudsku“ pravocrtnu geometriju. Ali kao što sam rekao na početku poglavlja, učinit ću što mi bude moguće i dano a što ja ne završim, jednom će netko drugi završiti iz nekog drugog pokoljenja – sada ili poslije nas.

* * * * * *

3 komentara to “Prva zvijezda”

 1. Coda Bun napisao:

  I wonder if you’ve ever heard about the hexagons on Saturn’s poles. They currently remain a mystery. I wonder what your geometric diagrams imply if you apply them to the laws of motion, gravity, and nature. I’m pasting a link to my post below, let me know if you have any thoughts. I also wonder if you’d let me use a few of your diagrams in a post I’m working on expanding on the one below. I would of course give you full credit, and attach links to your page, which is enlightening by the way, I like your style.

  http://isanybodyoutthereblog.blogspot.com/2012/09/perplexagon.html

 2. admin napisao:

  You can use my diagrams. I’ll contact you soon via email.

 3. Eva napisao:

  Hello,

  I just find your page in my search for circle divided by 24, I find your work fascinating! I am trying to recreate a pattern which I want to use in my jewellery making. I find out that the best way is to start with dividing the circle in 24 equal parts. It is a symbol of my church and I find it quite difficult to draw it in a way that it looks right. I think you would be the best person to ask about these things… Its the symbol of the unification church… Let me know what you think and I will have a scroll through your fascinating work meanwhile!

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv