free hit counters

Prava Davidova zvijezda 1. dio – postanak

21. poglavlje

PRAVA DAVIDOVA ZVIJEZDA

(1. dio – postanak)

Bez obzira koliko se mi opirali, drevni „Stari zavjet“ jedino je mjesto gdje direktno susrećemo onog koji je sam govorio preko mnogih, a u svakoj drugoj religijskoj kulturi govorili su „posrednici“. Od njih se nijedan, niti jednom riječju, nije usudio izreći: „Ja jesam“. Tu se činjenicu, izgleda, previđa, međutim upravo tu se „zaboravlja“ da je „Stari zavjet“ prepun podataka koji puno stvari može razjasniti i u ovom geometrijskom smislu.

Svaka čast svakoj drugoj kulturi, ali duboko poštovanje zavređuje ona koja je bez obzira na nizove nedaća opstala i ostala. Puno se iz toga može naučiti, korak po korak, od svog začetka pa do danas. Čini se da nema niti jednog naroda na zemlji koji nije svoju mržnju iskaljivao na jednom drugom narodu tokom niza vjekova, pa i danas manje-više bezrazložno. Takvu žestinu mržnje nisam mogao shvatiti, pogotovo kada se tvrdi da je pravo na istrebljenje dao upravo onaj koji je taj narod odabrao da mu bude baštinom. Ali, ostavimo to postrani i okrenimo se ovom geometrijskom putu na koji sam se već uputio – putu traženja „Davidove zvijezde“ sve dok se, evo, nisu složile činjenice kao duhovni mozaik uz logično pitanje onog koji je dao zapovijedi na Sinajskoj gori prije više od tri tisuće godina. Upravo kovčeg u kojem su čuvane kamene ploče sa zapovijedima, bio je presudan za formiranje Zvijezde, dvostrukog šesterokutno-zvjezdastog poligona jer baš takve konstelacije govore geometrijskim jezikom, rješavajući svaki geometrijski problem prirodne, svete, drevne geometrije i sigurno bi trebalo puno više stranica da ih sve „iščitamo“ nego ovo malo nasumce odabranih konstelacija; tek toliko da se malim dijelom upozna simbol zvijezde nazvane po kralju Davidu koje je dano puno više da zna nego što i naslutiti možemo. Premda će mnogi reći da su drevni Egipćani znali više, i zaista su oni imali spoznaje kao onaj sa Sinaja ali su imali jednu manu a ona je bila njihova idolatrija drugih bogova poput onih na sjeveru koji su obožavali kipove, slike, zvijezde, planete… što čine i dandanas muteći pogled sebi i drugima sprečavajući tako slobodnu i čistu percepciju duha.

No, krenimo u ovom poglavlju (doduše skraćeno) sa ravnalom bez mjera i šestarom, korak po korak, i to od istostraničnog trokuta, njegove konstrukcije na blizak nam način ali ipak koji odmah daje niz podataka, nažalost izostavljajući veliki broj drugih nizova ali cilj nam je prava Davidova zvijezda sa nekoliko posebnih rezultata.

* * *

Dakle, redoslijed: pravac, u raspon šestara uzeta nasumce na pravcu dužina, polukružnice iz jednog i drugog njenog kraja – simetrala dužine, sjecišta polu-kružnica – vrh istostraničnog trokuta.

* * *

U raspon šestara uzeta polovina dužine (osnovice). Iz njene sredine opišemo kružnicu a koristeći krajeve podijelimo kružnicu (skraćeno) na 6 dijelova.

* * *

Dioba kružnice pada na bočne stranice trokuta. Jedan element dobijemo ako spojimo sjecišta diobe kružnice i suprotnih kutova trokuta (krajeva dužina nasuprot) pravcima. Dobili smo središte. Istostranični trokut opišemo kružnicom.

* * *

Drugi element je ako sjecišta na stranicama spojimo pravcima, sa simetralom osnovice dobili smo središte visine istostraničnog trokuta. Opišemo visinu iz središta joj njenom kružnicom.

* * *

Sada kružnicu visine „spustimo“ u središte opisne kružnice trokuta. Imamo dvije kružnice – dva istostranična trokuta: trokut stranica trokuta i trokut stranica njegove visine.

* * *

Dok smo pravcima tražili središte trokuta ustvari smo podijelili njegovu opisnu kružnicu na 6 dijelova. Ucrtamo prvi suprotni trokut . zvjezdasti šesterokutni poligon.

* * *

Dodamo i drugom manjem njegov suprotni trokut – drugi zvjezdasti šesterokutni poligon veličina stranica visine, a njegov vrh je osnovica prvog. Dobili smo „pravu Davidovu zvijezdu“. Zašto? To ćemo analizirati u više poglavlja, a u ovom krenimo iz početka.

* * *

Stranice manjeg zvjezdastog poligona, ako ih produžimo do opisne kružnice prvog trokuta, dobili smo pravokutnik odnosa stranica 3 naprama 5 (odnos biblijski 1,5 i 2,5 – odnos bočnih stranica kovčega sa pločama svjedočanstva po čijim je uzorku Mojsije dao napraviti jedan takav). Dakle, gornji uzorak.

* * *

Ako ucrtamo suprotni trokut sa svom konstelacijom kao u gornjem dijelu, odgovor dolazi sam.

* * *

To je odgovor: gore i dole (sjetimo se i staroegipatske hijeroglifske predaje – kako gore tako i dole). Za sada nećemo ucrtavati drugi kovčeg ploča svjedočanstva, već pokušati prikazati nizove relevantnih geometrijskih produkata.

* * *

Ako manjem trokutu upišemo upisnu kružnicu, produkt je kružnica promjera radijusa opisne kružnice istog.

* * *

A njen radijus (upisne manjeg) dijeli kružnicu visine na 9 jednakih dijelova. Ostavit ćemo i primjer trisekcije za sljedeće poglavlje i vidjeti što još možemo uočiti.

* * *

Radijus kružnice jedne polovine visine istostraničnog trokuta i kako „djeluje na opisne kružnice prvog (baznog) trokuta?

* * *

Dijeli je (iz vršnog pola) na 33 dijela (3 x 11) a iz suprotnog bi bilo 66 dijelova (niz 11).

* * *

Ucrtamo pravokutnik (stranice odnosa 3 i 5) i podijelimo ga na dva dijela. Svakoj polovini ucrtamo dijagonale.

* * *

Ako veličinom jedne od četiri dijagonale podijelimo opisnu kružnicu istostraničnog trokuta iz vršnog pola podijelili smo je na 5 jednakih dijelova – peterokut. Tu zastanimo sa ovim dijelom te analize koju ćemo nastaviti u sljedećem poglavlju – naravno djelomičnu.

* * * *

POGOVOR – 1. dio

Već sada možemo „naslutiti“ da se nalazimo na pravome putu. Dvostrukost (stranice istostraničnog trokuta i visina drugog istostraničnog trokuta), mjere (predaja drevnih kultura i civilizacija stigli su do nas na „zapad“ biblijskom predajom Mojsijevog Petoknjižja – odnos mjera kovčega svjedočanstva – čitaj: zapovjedi – na kojima počiva naša kultura zapadnog svijeta pa i šire) – elementi su relevantni za enigme. A kako smo ovo počeli crtati skraćeno, užim oblikom, koncentrirajući se samo na istostranični trokut i izostavili smo široki pregled koji je kompleksan a relevantan podacima za nizove mjera biblijske predaje. Dakle, za čitav kompleks biblijske predaje elemenata koji su pratili kovčeg, šator sastanaka i sve oko njega. Jedna analiza koja bi objedinila i pravocrtno (čitaj naše ljudsko) i zaobljeno (čitaj anđeosko) crtanje, odnose između jednog i drugog (zasigurno i dobro i zlo). A da bi se upotpunila slika trebalo bi sistematizirati sve podatke. Stoga je potrebno puno analiza. Inače, neka ne zbunjuje ovaj način jer „cvijet života“ i „Davidova zvijezda“ su iz jednog te istog izvora koliko god se to činilo drugačije. A da bi uopće mogli išta reći, zaključiti bitno bi bilo da dalje analiziramo da bi našli bitan element također zapisan u biblijskim predajama – „ključ Davidov“.

HR – RIJEKA, 22.03.2012.
Autor: Tomo Periša

 

 

One Response to “Prava Davidova zvijezda 1. dio – postanak”

  1. hrvoje napisao:

    Koliko bezveznog trabunjanja o jednom okultnom simbolu kojeg je Bog osudio u sedmoj glavi djela apostolskih 43. stih i to nije Davidova zvijezda već okultni simbol kojeg je Hitler židovima namjestio jer je i on sam bio okultista a potvrda toga su nacistički znakovi, svastika,rune…

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv