free hit counters

Posljednja zvijezda (U znaku broja 9)

22. POGLAVLJE (III)

POSLJEDNJA ZVIJEZDA
(U znaku broja 9)

Kako to obično biva u našem ljudskom životu nikada ne znaš što će ti donijeti sljedeći tren, pa niti sljedeći dan, ili je to samo sudbina onih „dobrovoljaca“ koji su vođeni nevidljivom rukom duha (o toj dimenziji iskreno ništa ne znamo); odnosno onih koji se prepuštaju takvom putu. Zaista sam imao namjeru (i to čisto iz ljudskih i financijskih razloga) oprostiti se sa vama koji pratite ove stranice, ali kad sam već izgubio oko 60 tisuća dolara onda mogu potrošiti još koji, pa neka bude kako mi gospod Bog da! Konačno, njegov sam „dobrovoljac“. Svakako da je nakon svega ostvarenog, nije nimalo jednostavno vraćanje u „normalu“ ljudskog življenja jer mi se čini da sam predaleko otišao za jedan takav povratak, osobito kada sam svjestan koliko toga još novog i novijeg malo istine može donijeti na ovaj naš svijet ovim internetskim putem za nekog koji je sam poput mene, dakle vaninstitucionalna jedinka, i kao takav nepodržavan ni od koga (pritom ne mislim na moralnu podršku jer mi ona pristiže sa svih strana svijeta e-mail porukama i komentarima bez obzira na političku ili religijsku pripadnost), tako da ova „posljednja zvijezda“ ima puno toga za reći i u ovom poglavlju kao i u sljedećem o istostraničnoj piramidi. Tako će se mnogi radovati a njihova radost je dijelom moja utjeha, a posebice kada poruke dolaze iz drevnih područja poput Perzije gdje se još uvijek pozdravlja drevnim pozdravom „Bog te blagoslovio“.

Dakle, u ovom poglavlju govorimo o onom što je kod nas na zapadu bilo i ostalo nemoguće, od Arhimeda do danas. Podjela kružnoga luka na devet odnosno 18 dijelova samo sa šestarom i ravnalom bez mjera odnosno na kraju, broj 3 i njegovu usku vezanost uz broj 5. Prema tome, analizirajmo korak po korak jedan segment „posljednje zvijezde“.

* * *

2201

Kružnica nekog radijusa podijeljena svojim radijusom polukružnicama na 6 dijelova „cvjetni uzorak“. Svaki drugi pol pravocrtno – šesterokutni zvjezdasti poligon te svaki drugi polukružnicama – zaobljeni zvjezdasti poligon te pravcima suprotni polovi sjecišta pravocrtnog i zaobljenog zvjezdastog opisana kružnicom.

* * *

2202

Zatim istim radijusom ta kružnica podijeljena iz vršnog pola na 6 dijelova punim kružnicama, a i one same. To je podloga naše analize.

* * *

2203

I još jedan element podloge. Svako drugo sjecište diobenih kružnica pravocrtno povećamo dužinama koje onda sijeku osnovnu kružnicu. Sada ćemo iz vršnog pola osnovne kružnice šestarom analizirati ta sjecišta. Drugo od vršnog pola (iz središta ucrtamo punu kružnicu tog radijusa).

* * *

2204

Taj radijus dijeli osnovnu kružnicu na 9 dijelova (iz suprotnog bi pola bilo 18 dijelova).

* * *

2205

Vratimo se na prva sjecišta do vršnog pola šestarom (prikazujemo te radijuse i iz središta).

* * *

2206

Taj radijus dijeli luk osnovne kružnice na 18 dijelova – osamnaestero kut.

* * *

2207

Treće sjecište radijusno odgovara sjecištima kružnica kojima smo dijelili unutrašnju kružnicu.

* * *

2208

Taj radijus dijeli luk osnovne kružnice na 9 dijelova iz vršnog pola.

* * *

2209

Četvrto sjecište…

* * *

2210

… dijeli osnovnu kružnicu na 18 dijelova.

* * *

2211

Peta sjecišta

* * *

2212

Radijus dijeli osnovnu kružnicu na 18 dijelova…

* * *

2213

… i 6 sjecišta

* * *

2214

…dijele osnovnu kružnicu na 9 dijelova (zaobljeni opisni deveterokut) . Dakle, dobili smo nizove deveterokutova i osamnaesterokutova 6 radijusa.

* * *

2215

Dakle, pravocrtna podjela kružnice na 9 dijelova vršnih kutova u središtu 40°

* * *

2216

Povežemo li vršni pol sa suprotnim prvim sjecištima dobili smo pol vršni pol kuta od 20° i podjelu kružnice na 18 dijelova.

* * *

2217

Ako povežemo dužinama osnovne kružnice dva (svaki drugi) zvjezdasta šesterokuta sa prvim radijusom analize i njegovim vršnim polom i iz njega opišemo opisnu kružnicu osnovice,

* * *

2218

… osnovica dijeli tu kružnicu na 4 dijela…

* * *2219

… a ako isto učinimo sa drugim radijusom i osnovicu iz tog vrha opišemo kružnicom…

* * *2220

…radijus (veličina u šestaru) dijeli tu kružnicu na 5 dijelova.

* * * *

Pogovor

Tu ćemo i zastati te dalje nastaviti u sljedećem poglavlja jer ne bih htio opteretiti silom podataka vaš mladi um(jer ovo gledaju i djeca srednjoškolskog uzrasta) a na ovakvu vrste geometrije potrebno je priviknuti se. Davno sam još pročitao jednu mitsku knjigu o Mojsiju koja naravno nije biblijska (kanonska) njemačkog pisca Edmonda Fluga gdje se govori o Mojsiju kada je po zapovjedi 40 dana uzašao na Sinajsko brdo, i da je za to vrijeme išao u školu sa anđelima. Zanimljivo, ali ne bi sada o tome nego jednostavno moramo dalje jer podaci ili produkti ove i ovakve geometrije korak po korak samo sa šestarom i ravnalom bez mjera traže da budu objavljeni. Izgleda da geometri ili „mjerači“ drevnih kultura „plodnog polumjeseca“ (od Egipta do Perzije) nisu sve svoje znanje otkrili grčkim matematičarima nego samo djelomično a i njima nije bilo dano potpuno znanje najvjerojatnije da ne bi „zastranili!“. Da li sada dolazi do „potpunog znanja“, ne znam, a i ne bih sebe opterećivao time a ni vas. Neka bude kako kaže narodna poslovica: „Pokazat će vrijeme“.

RIJEKA – HRVATSKA, 23.05.2013.
Autor: T. PERIŠA
WEB: SLIM
ENGLESKI I MANOSKRIPT: S.F. DRENOVAC

One Response to “Posljednja zvijezda (U znaku broja 9)”

  1. Ricardo napisao:

    “God bless you” for the good news.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv