free hit counters

Poligoni osnovnih poligona (prvi nastavak)

3. POGLAVLJE (III)

POLIGONI OSNOVNIH POLIGONA

PRVI NASTAVAK

Kada se čovjek nađe na ovom «geometrijskom putu» vođen duhom drevne, svete geometrije nikada ne smije, shvatio sam, planirati kao što sam u prošlom poglavlju najavio nego se jednostavno prepustiti da bude ponesen dahom baš kao i pjesnik. To mogu utvrditi iz osobnog iskustva jer u zadnjih 10 godina ovoga mog čudnog života ispisao sam oko 11 000 pjesama ili najvjerojatnije oko 300 000 stihova. Kažem ispisao jer ne znam ni jednu svoju pjesmu jer pjesma «dođe», ja je pišem i neznajući što, pa dođe druga, treća (tri do pet dnevno). Iskreno, ne znam tko je ona ili što kao što ne znam niti tko, što i čemu je ova geometrija i zašto baš ja jer sve ovo kako bi ljudi rekli stvaralaštvo koje nije prihvaćeno niti od moje djece, niti od obitelji. Zašto? Jer su čisto materijalne prirode, tu i tamo zasvijetle. Znam. Promatrajući život «čudaka» među pokoljenjima, a za primjer mogu uzeti Alberta Einsteina. Nikada, nikada ne bi bilo teorije relativnosti da je ostao sam jer «čudaci» su sami koliko god su okruženi ljudima naizgled. Često mi zbog toga (o Einsteinu izrečenog) prigovore da to nije istina, ali budite sigurni da je istina, radikalno grubi realitet, ali sigurno je točno. Takvo stajalište ima i moj prijatelj, svećenik Šimun Šito Ćorić koji je napisao desetke knjiga, predavao psihologiju na tri univerziteta, bio predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, nizova dobrotvornih udruga, zaklada sada (posebno fondaciji Hrvatskih siromašnih studenata gdje smo surađivali 10 godina) i župe u Švicarskoj (gdje je i u kojima najsretniji, a ja znam jer je krstitelj i krsni kum ovih mojih 12-erogodišnjih «kasnih» blizanaca Davida i Ariela) kao što je sam izrekao: «Da ovako nisam sam nikada, ne bih mogao sve ovo». A naći ćete i u drevnim egipatskim hieroglifima riječ nekog faraona «o kako je usamljen put do zvijezda». Grubo, realno, ali istinito. Za mene je to kasno. 63 godina je na vratima. Ja moram nositi ovaj dvostruki križ u ovoj mojoj vrtnoj kućici pokraj kuće bez tv-a, radija, u «grobu» kako ga zovem ili radnom mjestu (7-8 sati dnevno), a onda se vraćam u kuću, u drugi svijet. Tamo je sve planski. Zato i kažem, ovdje se ne može planirati nego se samo stvara nepredvidivo, ovdje je drugi duh, duh drevnosti i više. Nego nastavimo sa poligonima poligona.

* * *

Iz prošlog poglavlja ostali smo «dužni» četverokutni opisni poligon. Kružnica podijeljena kružnicama istog radiusa, a zatim pravcima na 4 dijela.

* * *

Da bi se kod parnih poligona mogao konstruirati opisni poligon, neophodne su simetrale stranica (to je uočena zakonitost). Kod neparnih ne treba nasuprot stranici pol. Tako imamo simetrale.

* * *

Kod četverokuta imamo samo jedno izvankružničko sjecište (izvan osnovne), a nalazi se u području analize na osnovnoj kružnici (domenu dvostrukog dijametra osnovne ili manje).

* * *

Radius tih sjecišta dijeli osnovnu kružnicu na 7 dijelova (jednim od zvjezdastih sedmerokutnih varijacija). Produkte 7 i 4 ili samo 7 (radiuse sjecišta nećemo analizirati nego ćemo se kasnije vratiti na njih kod poligona većih brojeva).

* * *

Za konstrukciju petrokuta znamo iz niza poglavlja prve i druge knjige i iz 12 polova osnovne radiusom 3 (sjecišta diobenih osnovne prvi izvan osnovno kružnički).

* * *

Opisni peterokut radius stranica iz svojih nasuprotnih polova. Dva se sjecišta (izvan osnovno kružnička) «rađaju».

* * *

Prva sjecišta opisnog peterokuta (njegovi produkti). Taj radius dijeli osnovnu kružnicu na 30 dijelova.

* * *

Drugi radius dijeli osnovnu kružnicu na 7 dijelova tvoreći opisni sedmerokutni poligon.

* * *

A sada ponovimo šesterokut. Diobene osnovne- radius 3, zvjezdasti mu poligon unutarnja sjecišta. 31 dio na osnovnoj.And now, repeat hexagon. Divisional basic – radius 3. Its star polygon inside intersectiones. 31 part on basic.[/lang_en]

* * *

Vanjsko sjecište. Radius 4 (zvjezdasti).

* * *

Simetrale šesterokutnih stranica pomažu nam tvorbu opisnog šesterokuta. Dva sjecišta (izvan osnovno kružnička). Prva- radius dijeli osnovnu na 24 dijela.

* * *

Druga izvan osnovno kružnička- radius dijeli osnovnu kružnicu na 36 dijelova. Sigurno je, kada bi crtali punim kružnicama, dobili bi nizove sjecišta izvan 2d sistema, ali ona se analiziraju drugačije (nije tema za sad).

* * *

Za sedmerokut «uplesti» ćemo malo drevne predaje. Sistem tročetvrtinskog križa. Stranica treće četvrtine kao dijametar njena polovina- radius.

* * *

Dijeli osnovnu kružnicu na 7 dijelova tvoreći tako «čašu za svoje narode» ili poznatu pod naslovom «Sveti gral». Nastaju crtanjem punim kružnicama.

* * *

Dva unutarnja sjecišta koja nećemo analizirati zbog skučenosti A4 formata radnog Arka papira, ali možemo «naslutiti» diobu osnovnokružničkog luka na 17 i 15 dijelova.

* * *

Može se reći da vanjsko sjecište opet dijeli osnovnu kružnicu na 7 x 7 ili 49 dijelova (kvadrat broja 7). To je prvi sedmerokutni poligon.

* * *

Drugi sedmerokutni zvjezdasti poligon (vršni kut svaki drugi pol sedmerokuta) tvori po dva unutar i dva izvan osnovno kružnička radiusa.

* * *

Prva unutarnja (bliže središtu). Taj radius dijeli osnovnu kružnicu na 21 dio (crtano punim kružnicama).

* * *

Drugo unutarnje – radius dijeli osnovnu na 17 dijelova.

* * *

Prva izvankružnička sjecišta- radius koji dijeli osnovnu kružnicu na 4 dijela. Drugo ne analiziramo.

* * *

Opisni sedmerokuta- tri izvankružnička sjecišta.

* * *

Prva na granici 2d osnovno kružničkog sistema. Radius tih sjecišta dijeli osnovnu kružnicu na 5 dijelova tvoreći opisni peterokutni poligon (7 opisni uzvraća opisnom 5).

* * *

Središnja sjecišta izvan kružnice dijele osnovnu na 27 dijelova (3 x 9).

* * *

Dok prva uz osnovnu, njihov radius dijeli osnovnu kružnicu na 36 dijelova. Taj se radius inače, koristi kod 7 na treću (7 x 7 x 7) sistemom 6 dijelova osnovne (6 x 6 x 6) + radius 36= 7 x 7 x 7.

* * * *

POGOVOR PRVOG DIJELA POLIGONA OSNOVNIH POLIGONA

Neće smetati sigurno ako tu prekinemo analizu poligona osnovnih poligona i radiuse njihovih sjecišta unutar osnovne kružnice i vanjskih u domenu 2d (dva dijametra promjera) osnovne jer ipak to iziskuje vremenski rad prvo mene istraživačko geometrijski, nacrtno, a na kraju web mastera tako da ovih 25 stranica «odprilike» po poglavlju traje 7 do 10 dana, a opet se radi uglavnom volonterski. I opet korak po korak, crtež po crtež, šestarom i ravnalom bez mjera, osnovno i ručno svaka stranica (nema fotokopiranja jer fotokopirani aparati još nisu idealni pa ubod igle šestara uvijek je na istom mjestu). U predgovoru ovoga poglavlja napomenuo sam da bi trebalo biti shvatljivo. Ponekad izbija umor ovih «dvostrukih križa» na duši mi tako da mi zaista dođe da bih sve prekinuo i ovu geometriju i pjesmu, ali uvijek me nešto tjera na suprotni potez, pa sada i na web stranici možete naći i mali dio pjesama koje sam uspio dati prevesti i na engleski jezik (adekvatno). Zbirka koja je nastala u jednom jedinom danu (100 pjesama), a ja ili sam izazivao sebe ili je nastala poslije radikalnog jednodnevnog posta jednog židovskog drevnog praznika «Jom Kipura», dana pomirenja kojeg se niti išta jede niti išta pije od večera do večera. Nije čudo da se zbirka zbila, a opet ćete vidjeti da sam u poglavlju sedmerokuta namjerno odabrao križ i kalež. Toliko se rasplela ili isplela priča o tome svemu, a opet na temelju niza neistina (raspela, slika Posljednje večere i ostalih idolopoklonstava). Tko god je proučavao govor Božji preko Mojsija, zna da je jasno određeno. Govori Jahve Gospod: «Neka muškarci šišaju kosu». A kako je Krist tijekom života bio Židov, logično je da je šišao kosu. Pa si sad usporedite. Bila mi je namjera samo da ponukam čitaoca, samo da se zamisli i ne stvara si krivu predožbu na osnovi srednjevjekovnih pomodarija nego da mu bude vodilja Stari zavjet, osnov na kojem počiva barem naša zapadna kultura. Ponavljam «Deset riječi», a Krist je to još i pooštrio. Uostalom, mnogi su došli do zaključka da je sam onaj koji je dao «Deset riječi» bio sam u krvi i mesu tada. Kako? Ništa mi još ne znamo, ali možda ćemo saznati. Nisam čovjek ezoterije nego i dalje se držim prirodno drevnog geometrijskog puta smatrajući da je bitna znanost koja mora biti jasna, fizikalno jasna, a da na tom području ima naizmjerno još puno posla, rada, a tu je ezoterija vjekova neznanja ili nemoći i tehnološke i razine humanosti civilizacije uzrok što daleko ili puno više ne znamo htjeli mi to ili ne priznati. Nadam se da ću i ove primisli moći nastaviti i u sljedećem pogledu kao upozorenje mladim čitateljima o novoj vrsti ezoterije na geometrijskom principu, a uz pomoć mješavine naučnofantastičnih teorija i religija da se ne bi dali «uloviti». Nego, na redu nam je oktogon i njegovi poligoni i dalje sve do poligona brojeva i njihovih produkata koliko nam to dozvoljava ova naša još uvijek relevantna «tehnologija» samo sa šestaro i ravnalom bez mjera.

HR- RIJEKA: 18.11.2011.
AUTOR: TOMO PERIŠA
WEB: SLIM
PRIJEVOD NA ENGLESKI: VESNA BILIĆ (vesnasu@live.com)
PRIJEPIS: SUZANA KNEŽEVIĆ (suzanaknezevic58@gmail.com)

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv