free hit counters

Pitagorin poučak – Potvrda i učinak

POSEBNO POGLAVLJE 3

„PITAGORIN POUČAK“
(POTVRDA I UČINAK)

Kako je ovo vrijeme sadašnje, vrijeme globalne nesređenosti međuljudskih odnosa i odnosa čovjeka i prirode, jasno mi je da nije ni za očekivati da će se mnogi potruditi da se prihvate posla i isprave ono što je od davnina krivo preneseno da bi bilo i krivo shvaćeno. Jer koga danas briga za „izopćeni“ dio jedne prirodne znanosti (geometrije) kada su ljepše geometrijske priče i teorije bez obzira koliko one bile besmislene (neskladne), jer ovo je „novo vrijeme“! Što je zamršenije to je interesantnije, i to nije samo u ovoj temi. Osvrnimo se oko sebe. Slikar kistom namaže platno i pita „vidiš li“. Promatrač, naravno, da ne bi ispao neznalica odgovara sa „vidim“. Pjesnik napiše iz toka svojih misli tri riječi i pita „razumiješ li“, a odgovor glasi „razumijem“. Ovo su tek banalni primjeri stanja naše civilizacije (navodno napredne), naslijeđene na skrivenostima „zaključno rečenim“ sa ciljem da se masa „podredi“, jer kako bi bilo da se otkrije jednostavnost koja bi bila svakome razumljiva? To bi dovelo do onog što se zove jednakost! Kakav bi to onda bio svijet? Svijet koji nikada nije bio. Tko bi onda mogao biti „glavni“?

Čini se da iz povijesti nikada nismo ništa naučili. Jer zbog tog „ništa novog“ propadale su civilizacije, jedna za drugom, pa ni ova naša (zaključujem) nažalost neće biti pošteđena.

Meni je ipak draže da jednom odem na „drugu stranu“, u istinu umjesto u „zabludu“, pa da čiste savjesti istaknem da skriveno znanje nisam skrivao, koliko god mi to bude dano da to znanje prenosim nekom negdje na svijetu ne da mi zbog toga bude lakše, nego znajući da će mi biti teže jer ću sagledati da mi (čovjek) nije iznad svega u vremenu, prostoru, univerzumu.

No, nastavimo dalje sa zakonitostima takozvanog „pitagorinog poučka“, za početak još uvijek mjerno, da bi bilo jasno i osnovnoškolcima (prvi dio ovog poglavlja), a onda produkt (drugi dio) malo složeniji ili kako je bilo rečeno „nemogući“ dio.

* * *pit0301

Simetralna konstrukcija pravaca (pravokutna) na pravcu dužina (mjerna ili nasumce). Simetralom je podijelimo na dva dijela, …

* * *pit0302

… zatim na četiri. Tri dijela prenesemo na okomicu (druga kateta). Pravokutni trokut odnosa kateta je 3:4.

* * *pit0303

Vidljivo je kako nam pomažu simetralni pravci podjele.

* * *pit0304

Da bi dobili istu podjelu hipotenuze, pravokutni odnos stranica je 3:4:5.

* * *pit0305

Samo sa šestarom konstruiramo kvadrate (priprema) kateta i hipotenuze.

* * *pit0306

I tu nam opet pomažu pravci simetralne podjele katete za konstrukciju kvadrata hipotenuze.

* * *pit0307

A zatim za podjelu sa šestarom…

* * *pit0308

… tako da možemo svaku nasumce zadanu dužinu samo sa šestarom i ravnalom bez mjera svesti na omjer 3:4:5 …

* * *pit0309

… i podijeliti je na kvadrate iste površine 9:16:25

* * * *

Samo taj odnos 3:4:5 odgovara „pitagorinom poučku“ – zbroj kvadrata nad katetama jednak je zbroju kvadrata na hipotenuzi. Isto možemo reći da taj odnos ima i zakonitost svoga rasta. Prvi 3 uvijek dalje raste za 3. Drugi 4 uvijek raste za 4, a treći 5 hipotenuze uvijek raste za 5. Tako je sljedeći niz odnosa 6:8:10 dijelova a onda dalje 9:12:15 (primjer 9×9=81; 12×12=144. Zbroj = 225 a korijen iz 225 = 15) itd. Prijenos dijelova je jednostavan iako prikazan samo polu-kružnicama, a znamo da u svetoj, drevnoj, božjoj geometriji sve se konstruira punim kružnicama i punim pravcima uz pomoć nastalih sjecišta jer to sve zajedno tvori nove i nove produkte, te se sve konstruira samo sa šestarom i ravnalom bez mjera (univerzalni kod, a ako se po istoj shemi pridružuju mjere, tada je to konkretan slučaj materijalne prirode (poput drevne građevine). Međutim, nas zanima što nam dalje razotkriva „Pitagorin poučak“. Još uvijek ga tako zovem, premda je očito da je Pitagora samo dokumentirao zatečeno znanje (iako su to činili i stari Egipćani, ali tko je stvorio to znanje još uvijek možemo samo slutiti – pa ćemo reći samo „tvorac znanja“. No, idemo dalje korak po korak, ne bi li se „uvjerili“, pa bi sada upotrijebio mjerne vrijednosti da bi bilo jasnije.Dakle realno u shemu uklopimo upravo veličine sadašnjih mjera 6cm i 8cm i 10cm (što mi je još uvijek moguće na papiru formata A4). Dakle, 6×6=36cm2+8×8=64cm2 te zbroj 100cm2 (kvadrat hipotenuze), no nas interesira nešto drugo: opisna kružnica takvog pravokutnog trokuta.

* * *pit0310

Dakle, po shemi konstruirani trokut, sa središtem na hipotenuzi.

* * *pit0311

Opisna mu kružnica ili kružnica promjera hipotenuze.

* * *pit0312

Uz pomoć pravilno konstruiranih kvadrata nad hipotenuzama imamo i podjelu kružnice na četiri dijela, te iskoristimo to (polukružnice iz četiri pola kružnice).

* * *pit0313

Pravcima tu podjelu „ozakonimo“.

* * *pit0314

Produžimo hipotenuzu 3 i njenu suprotnu stranicu.

* * *pit0315

Dobili smo kvadrat veličine katete 4. Što nam to govori?

* * *pit0316

Opisni kvadrat kružnice podijeljenog odnosa sa opsežnim kvadratom.

* * *pit0317

Kvadrat površine kruga. Što nam to govori?

* * * *

Govori nam nešto začuđujuće. Tko je pratio poglavlja ove geometrije zna da sam samo pojednostavio broj Pi i primijenio ga za opseg kružnice, odnosno 3 cijela dijametra + jedna sedmina dijametra = opseg kružnice. Konkretan slučaj: dijametar = 10 cm. Dalje 1017 = 1,4285715 cm + 3 dijametra (30cm) = 31,4285715 cm dužina opsega, pa zatim podijeljena sa 4 = 7,857142 cm = stranica kvadrata opsega. I površinu kruga smo pojednostavili ako se sjećate(isto je kao i sa Pi brojem ali sa druge strane: 4 dijametra, a 4 dijametra podijeljena sa 14 puta 11 (broj Pi puta PiT = 4). Čega 4? Četiri dijametara a 4 dijametra je opisni kvadrat kružnice. On nam pomaže iscrtati pravokutnik površine koji je kvadrat dijametra podijeljen sa 14 dijelova puta 11 dijelova (vidi Edukacija za djecu, poglavlje: Druga geometrijska enigma)te izjednačiti pravokutnik postupkom okomitosti da bi se dobio kvadrat površine kruga sa geometrijskom lakoćom. Ali najbitnije od svega je jednostavnost konstrukcije opsega uz pomoć upravo pravokutnog trokuta tih odnosa kateta a to je i poruka ili ključ za dalje, odnosno za nove spoznaje putem ovog odnosa poslanog kroz simbole ili jednostavno rečeno putem artefakata drevnih civilizacija. Ali tu ne spadaju samo one, nego i nama tajanstvene građevine nama nepoznatih namjena. Sve to možemo upravo pomoću ovog pravokutnog trokuta koji odgovara „pitagorinom poučku“ analizirati da bi možda došli do poruke svega toga. Ali jedno je sigurno, ne samo da ovaj odnos svojom jednostavnošću rješava pitanje opsega i druge geometrijske enigme nego rješava i treću geometrijsku enigmu na jednostavan i čist geometrijski način – očigledno. A što se opet tiče kutnih analiza takvog pravokutnog trokuta ili trokuta „pitagorinog poučka“, rješava barem i pitanje tko je gradio piramide jednim odnosom kutova iako ne ulazim teoretski u njihovu namjenu nego samo slijedim broj koji „govori“ o onima koji se je gradili.

No odlučio sam detaljno (koliko mi je dano) korak po korak ići jednom, kako bi mi to danas popularno rekli, „forenzičkom strpljivošću“. Samo mi je žao što su mene i mnoga pokoljenja oni koji se znali držali u zabludi. A i danas je „Pitagorin poučak“ onakav nerealan još uvijek na snazi. Nitko ni ne sluti koliko je upravo pravi Pitagorin poučak važan u fizici za eliminiranje onog energetski gledanog „nemogućeg“.

RIJEKA – HRVATSKA 03.10.2013
AUTOR: T. PERIŠA
WEBMASTER: SLIM
ENGLESKI: S.F. DRENOVAC

2 komentara to “Pitagorin poučak – Potvrda i učinak”

  1. Ricardo napisao:

    Add the fact that; 3 cube + 4 cube + 5 cube = double Cube of 6, and also that inside the circle the 3-4-5 triangle is part of a 24 side poligon,so, ( break cirle into 24 parts and choose a start point, draw line of 5 spaces to one side and draw line of 7 spaces to the other side ( ratio7:5; because you can draw STAR shape of 7 spaces and 5 spaces on a 24 partition), and the diameter of that cirle will be the hypotenuse of a 3-4-5 triangle. STAR SHAPES are very usefull !!! If you make the 7:5 STAR shapes togheter on a 24 partitioned circle youll get the picture. If you draw also the STAR of 10 side polygon; and do STAR shapes inside STAR shapes; you get 3 dimensional perspectives, very neat. Thanks again Mr Tomo.

  2. Ricardo napisao:

    correction – not double cube of 6 – JUST CUBE OF 6 🙂

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv