free hit counters

Pitagorin poučak – Piramide

POSEBNO POGLAVLJE 4

PITAGORIN POUČAK – PIRAMIDE

Kako smo formulirali jedini slučaj, odnosno odnos kateta pravokutnog trokuta u ranijim poglavljima, iako smo napomenuli samo takozvane artefakte prema pisanim predajama (jedan je od njih kovčeg sa deset zapovjedi) tako s druge strane postoji još jedan poseban slučaj koji govori o jednom reliktu koji još uvijek stoji kao simbol koji daje naslutiti ono što je sadašnjem (ili bolje reći dosadašnjem) stanju svijesti raznoraznih grupacija (egiptologa, putopisaca i pisaca) i teških povijesnih zabluda koje djeca u školama uče iako se one ne baziraju na geometrijsko-matematičkim činjenicama. Naprotiv takva učenja samo još više raspaljuju idolopokloničku maštu koja vodi iz gluposti u glupost. Blago rečeno, samo se rijetki još usuđuju reći da je taj postojeći artefakt nasljeđe jednog svijeta o kojem mi jednostavno „nemamo pojma“, a o njegovoj svrsi još manje. Da se ne bih „raspisao“, jednostavno ću reći da se radi o poznatoj piramidi. No ipak ne mogu prijeći preko toga a da ne spomenem da nema veze sa nazivom Piramida sunca, Sirijusa, Keopsa i slično iako ima realno vezu sa vremenom i prostorom (čitaj: sa mjerom i sa geometrijskom stvarnošću i sa onim i onima koje smo izostavili iz svojih misli, jer smo to samo mi i nitko drugi (drugi su nam je nevidljivi). Nakon ovog i sami ćete zaključiti a to potiče (kao poticaj ovom poglavlju iz hipotenuze pravokutnog trokuta jednakih kateta). Kakve veze ima hipotenuza s tim? Zar nismo vidjeli da se višak površine (ili manjak) pokazuje kod takvog pravokutnog trokuta, ali … i tu postoji poseban slučaj i striktno je vezan za mjeru. Jedini slučaj kada je (ispravno rečeno) kvadrat na hipotenuzi jednak zbroju površina kvadrata nad katetama iste veličine i striktno slijedi mjeru broja 6 jer je to jedini broj koji slijedi „shemu“ krivo protumačenog starog broja Pi, broja 3 – a to je 3x6x2=36 a korijen iz 36 = 6. I to ćemo pojasniti mjerno, geometrijski i što proizlazi iz toga.

* * *pit0401

Konstrukcija pravokutnog trokuta, kateta iste veličine hipotenuze 4

* * *pit0402

Kvadrati nad katetama i hipotenuzom
4 x 4 = 16 ÷ 2 = 8; korijen iz 8 = 2,8284271 = kateta

* * *pit0403

Sistemom preklapanja površina

* * *pit0404

dolazimo do viška površine kod zbroja nad katetama

* * *pit0405

Drugi slučaj: hipotenuza 7 = 49 ÷ 2 = 24,5

* * *pit0406

Kateta = 24,5 a drugi korijen iz nje = 4,9497474

* * *pit0407

Ponovim preklapanje površina

* * *pit0408

Ponovo se pokazuje isti višak samo u omjeru hipotenuze 7. Zaključak: kod pravokutnog trokuta istih kateta uvijek se pokazuje višak površine na zbroju površina kateta ili manjak na površini iznad hipotenuze. Je li to uvijek tako?

* * * *

Piramide

Ne bih sada puno „filozofirali“. Rado bih kada bi bili spremni nakon nizova primjera Svete geometrije uočiti sami, iako znam da je je to teško za one čitatelje koji promatraju samo pojedina poglavlja, ali sam svjestan da je opus ogroman no razlog tomu je što idemo korak po korak, crtežom i riječju, tako da se razumje kako se što čini iako nažalost u većini slučajeva skraćeno, a to znači polu-kružnicama umjesto punim kružnicama i umjesto punim pravcima samo dužinama ili polu-pravcima, a onda dobro znamo da ostajemo uskraćeni za nizove novih produkata pa na taj način ostaju „nedefinirani“, nevidljivi, ali često to proizlazi iz veličine ili formata na kojem se crta, no opet zaključujem da tehnološki još nismo spremni za takve programe bez obzira koliko se godinama to činilo da već jesmo. Uostalom umovi poput Billa Gatesa i drugih opustili su se tako da su im se „prozori“ zamaglili, rekli bi biblijskom riječju „usalilo im se srce“, tako da ni sami više ne vide ono što je bitno a što nebitno. Nadam se da će netko već iz ovog pokoljenja racionalizirati ovaj segment napretka i odbaciti sve ono što nema veze sa napretkom civilizacije. Šteta što je tako, ali svi mi ljudi imamo jednu manu: opet biblijski rečeno, „zaboravljamo dane skromnih početaka“. Zamolio bi čitatelja da pomno prati ovo što slijedi i na koji način sve nastaje. Neka ga ne zbunjuju kružnice, polu-kružnice i pravci podloge jer konačno i dandanas se u gradnji koristi nacrt samo sa malom razlikom da je prikazan isključivo „krajnji slučaj“ a podloga je izbrisana da ne bi zbunila „izvođača“. Takozvane skice ne pripadaju u glavni projekat ali da bi se razumjela ona geometrija i naslutilo njeno značenje neophodno je skicu ostaviti kao podlogu i da se dođe do ispravnog rezultata, inače se ponovo i opetovano ispredaju priče. Iako su ovo univerzalne „sheme“, primijenit ćemo mjere da bi došli „usput“ do jednog mjernog sustava i mogli odgovoriti barem na jedno „zašto“.

* * *pit0409

Nije uvijek samo u jednom slučaju hipotenuza 6. Konstruirajmo taj pravokutni trokut hipotenuze 6.

* * *pit0410

Da bismo olakšali konstrukciju koristimo dvostrukost (kako gore tako i dolje).

* * *pit0411

Dobili smo pravokutni trokut (pravi kut 90°) hipotenuza 6.

* * *pit0412

Preklopimo površine jedne površine katete na površinu kvadrata hipotenuze.

* * *pit0413

Zatim ostatak prenesemo na površinu druge katete 2 puta…

* * *pit0414

a onda ostatak. Obratno na površinu hipotenuze. Nema viška ni manjka (objašnjenje slijedi na kraju).

* * *pit0415

Sada dobivenom trokutu opišemo kružnicu (bez preklapanja površina)

* * *pit0416

Opišemo kružnice oko površina kvadrata hipotenuza, te ih njihovim radijusom podijelimo na 6 dijelova.

* * *pit0417

Ucrtamo im zvjezdaste šesterokutne poligone. Osnovica – vanjski kutovi kvadrata kateta. Vrh središte prve četvrtine prvog zvjezdastog poligona. Piramida kutova na osnovici 360°÷7 = 51,428571°

* * *pit0418

Vrh joj siječe površina katete prvog prijenosa.
Površina bez vrha (Egipat – „Keopsova“)

* * *pit0419

Drugi sistem. Piramida sa vrhom, a opet 360°÷7
Kutovi osnovice. Druga piramida.

* * *pit0420

Treća piramida – najmanja
Iscrtkan – piramidalni objekt nagiba 36°

* * * *

OBJAŠNJENJE

Kao što ste mogli vidjeti, namjerno sam izostavio suvišna objašnjenja ispod crteža. Imam razlog za taj postupak a taj je neke „predosjećajne“ naravi, odnosno jednostavno nerado diram u „egipatsko“ jer ono u sebi nosi „nešto“ što mi se čini nije dobro. Možda griješim. Ali to sam već više puta napomenuo, ili je to samo zbog toga što je i suviše toga ispisano (smisleno ili ne) bez obzira koliko se to činilo važnim. Unatoč tome dužan sam podastrijeti nizove podataka. Primijetili ste da je upotrijebljena mjerna jedinica 6. Zašto 6, i zašto hipotenuza pravokutnog trokuta jednakih kateta? Dakle počinje se od hipotenuze jednostavno zato jer je to jedini broj koji se po „Pitagorinom poučku“ svojim korijenom vraća u prvobitno stanje, a objašnjava broj 3 kao drevni Pi (puno puta je rečeno da su stari narodi koristili Pi broj 3). Kako to? Drevna formula glasila je ovako:
3x6x2 = 36 a korijen iz 36 = 6.

Niti jedan drugi cijeli broj ne vraća se po ovoj formuli u svoje prvobitno stanje. Dakle zbroj kvadrata ne na hipotenuzi 36. Kakve su veličine onda katete? Logično proizlaze iz korijena 18, a to je broj 4.2426406, čemu vodi taj broj x 10. Zašto puta 10? Dovodi nas do egipatskog lakta 42,426406. Kako je sve i bilo podređeno kružnici 360° onda je deseti dio 36° (vremensko računanje 5 dana i 5 noći). No, gdje je tu piramida? Poznat je sedminski nagib od 51,42857°. Dakle vršni je kut 77,142857°. Odakle proizlazi: kada broj stupnjeva 540° podijelite sa brojem 7 i tako dobijete vršni kut a znamo da je to zbroj peterokuta ili odnosa poznatog 3 i 5 = 3x36x5 = 540. A 540÷360 = 1,5. Piramida bez vrha = 108 stepenica. 108÷7 = 15,4285714×10 = visina 154,42857 metara puta 1,5 (osnovica) = 231,4285715 m (da li je to tako dana, ne znam) ali po tom je sistemu i građena. Zašto bez vrha? 36+1 ili 108+1 = 109. To je broj polovina i trećina egipatskog lakta a to proizlazi iz odnosa 2 i 3 = 3÷2 = 1,5

Odnos osnovice i visine. Svi se ti podaci mogu izračunati a ovako ovlaš govori da 108+1 je prijelaz čovjeka izvan svog broja 666 a prema predajama to je broj čovjeka. Tako nam nedostajući vrh piramide „govori“ da je piramida (Keopsova, inače nema veze s njim)piramida čovjeka, a ne piramida sunca. A kako svi nacrti geometrijske naravi „govore“ o mogućnosti još jedne prostorije iznad glavne dvorane, onda su tu i odgovori (u to sam siguran). Možda upravo zato osjećam nelagodu a predosjećaj sluti da to ne donosi ništa dobro. Ali nije to jedino mjesto na ovom svijetu iz kojeg proizlaze nalazi „Pitagorina poučka“ pravokutnog trokuta istih kateta, jer na suprotnoj strani u Južnoj Americi pronađen je sarkofag sa čudnim likom o kojem je Daniken svojevremeno pisao kao o „svemircu u letećem stroju“ sa nedostatkom jednog trokuta na poklopcu i nepoznatim pismom. No ne bih ulazio dalje u to (možda nekom drugom prilikom), jer sada bi bio red da se prikaže „svojstvo“ pravokutnog 3:4:5 trokuta, njegova sklada i „tajne“ tko to je znao (ako se i to nije izgubilo u tajnovitim grupacijama ovog planeta).

RIJEKA – CROATIA, 10.10.2013
AUTOR: Tomo Periša
WEBMASTER: SLIM
ENGLESKI: S.F. Drenovac

2 komentara to “Pitagorin poučak – Piramide”

  1. Ricardo napisao:

    This looks fun! Lets draw. 😉

  2. Cassandra napisao:

    VERY easy to understand but the pictures where a little harder to understand, at first.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv