free hit counters

PITAGORA I PIRAMIDE – Konstelacija broja pet

7. POGLAVLJE

U ovoj posebnoj geometriji nikada ne možeš planirati kao što smo mi naučili planirati (bilo što), a onda ispadne da i nije baš tako – a sve više uočavam da je to baš tako iako primjećujem kako je sve u nekoj neophodnoj vezi. Zapravo, mislio sam se malo odmoriti od Pitagore, međutim već ovo poglavlje opet ima veze sa prethodnim. Da sam prije nekoliko godina planirao napisati neku vrstu knjige, siguran sam da od toga ništa ne bi bilo jer se čini da je ovo područje vrlo obimno a s druge strane se čini da se neprestano ponavlja – no ponavljam se i ja kada govorim da hoću-neću skraćivati a to znači da skraćujem i pravilo koje kaže da se „sve mora crtati punim kružnicama bilo koje radijusa“ jer samo tako dobivamo nizove i nizove podataka, kako u granicama dijametra prve kružnice tako i izvan nje, jer samo tako se događa rekli bismo ekspanzija ili rast (usporediv sa svemirom). Čudi me samo zašto od postojanja nije ostalo artefakata, zapisa (crteža ili barem skica) osim takozvanog „cvijeta života“ koji je ostao u domeni dvostrukog dijametra. Bilo bi danas lakše nama i našoj djeci, koja još uvijek podnose „muke“ pod jarmom geometrije koja je pravocrtno-označivačka akrobatika nesuvislih i neprirodnih formi (koje nemaju nikakve veze sa moćima nama nepoznatih duhova i sila koje na svaki način nastojim izbjeći da se netko na poguban način ne zaluta putem ezoteričnih primjesa, mada je to u ovom trenutku možda samo moje mišljenje ili puko nasljeđe europskog naučnog mišljenja odnosno da sve mora biti znanstveno objašnjivo. Tko zna? No, nastavimo sa Pitagorom i brojem 5 (podjelom pravokutnog stupa na 5 dijelova). Nagib hipotenuze 90÷5 = 18°(x2=36°); puta 3 = 54°; puta 4 = 72°) i to podloga konstrukcije samo sa šestarom (ponovimo, malo na brzinu, kako?)

* * *40701

Kružnica nekog radijusa podijeljena na šest dijelova kružnicama istog radijusa. Radijus sjecišta diobenih kružnica dijeli osnovnu kružnicu (polu-kružnicama) na zaobljeni zvjezdasti poligon (nazovimo ga radijus 3). . .

* * *40702

… zato jer dijeli osnovnu kružnicu na dva zaobljena trokuta a crtano polu-kružnicama tvori novo sjecište izvan kružnice (sjecište ili radijus 4) koji dijeli osnovnu kružnicu na još 6 dijelova (6+6), dakle podjela na 12.

* * *40703

Sada se vratimo na osnovni radijus te opišemo kružnice iz novih šest polova dvanaestero-kuta.

* * *40704

Pa ponovo na radijus 3 iz istih radijusa. Dobili smo niz radijusa i niz sjecišta ali nas zanimaju samo prva izvan kružnica.

* * *40705

Zaokružimo ih. Taj radijus dijeli osnovnu kružnicu na 5 dijelova (iz vršnog pola).

* * *40706

A iz četiri (nasuprotno i okomito i vodoravno) na 20 dijelova.

* * *40707

Pojačamo četiri pola (četverolist kvadrata da bi dobili pravi kut u odnosu na simetralu podijele na dva dijela.

* * *40708

Dakle za analizu imamo 90°÷5 = 18°; 36°; 54°; 72°

* * * *

PRIJE NASTAVKA

Svi mi znamo kako je svako istraživanje teško, pogotovo ako postoji ozakonjena tradicija (primjer je egiptologija gdje su piramide jednostavno grobnice). Da tu govorimo o ozakonjenim stvarima a ne o onim otpečaćenim kao nemogućim nego u ovom slučaju o pitagorejskom poučku a2+b2+c2. Zašto sam u ovom slučaju spomenuo „piramidalnu egiptologiju“? Zato jer se odnosi na ono što sam u jednom poglavlju nedavno napomenuo glede egipatskog mjernog lakta i slučaju gdje Pitagorina formula vrijedi… ali… susresti ćemo se i u ovom poglavlju s tim (gdje poučak vrijedi), no upravo taj „ali“ je ono što me više nitko nikada ne može razuvjeriti (geometrijski) da poučak vrijedi za bilo koji pravokutni trokut. Jer svaka podjela ili „mjerni stup – stup mjera“ ima svoje zakonitosti. Uostalom, zar bi bilo prvi put u nama poznatoj povijesti civilizacije da smo mi ljudi morali revidirati dotad postojeće? Kad bi to tako bilo, koliko bi bili „napredniji“? Drugim riječima, danas ni bi imali ni energetskih, ni moralnih a niti egzistencijalnih problema jer bilo bi to više od raja. Jadan Gospod Bog i njegovi. Jer tko bi nama bio ravan, samo zaboravljamo odakle smo izišli a i to da nas povijest uči jer još uvijek „iza brda je još veće brdo“. Dakle ne preostaje nam ništa drugo: istražuj, provjeri iz svih Einsteinovih stajališta, ne teoretski nego stvarno, nađi odgovore zašto, kome, čemu! U istraživanju ne stidi se ako pogriješiš. Dok si živ možeš ispraviti. Znam da je teško, a mnogi te osuđuju. Ne osuđuj ako ne provjeriš sa svih strana. Ne donosi sud (zaključak) na prvi pogled, jer o je ona naša ljudska brzopletost ili kako naša narodna glasi „grlom u jagode“. Znam da je teško. Znam iz evo osobnog iskustva (odakle i pitanje samom sebi ponekad): „Što mi je to trebalo?“ Samo ne zaboravite (ja ponekad iz raznoraznih razloga zaboravljam) da konac djelo krasi.

* * *40709

Nagib hipotenuze 18°. Primijenit ćemo jedan jednostavniji sistem. Kvadrat osnovne katete u kvadratu hipotenuze…

* * *40710

. . . pa ostatak na manji kvadrat okomite katete.

* * *40711

Kvadrat hipotenuze iskazuje višak površine u odnosu na zbroj površina na katetama.

* * *40712

36° = isti sistem (bez komentara – dobro je za vizualno pamćenje.

* * *40713

36° – dalje

* * *40714

Prenošenje ostatak sa kvadrata hipotenuze.

* * *40715

a2+b2+c2 (točno)

* * *40716

Isti sistem kod 54° (samo prijenos većeg – kvadrata okomite katete).

* * *40717

Ostatak na površinu osnovne katete.
a2+b2+c2 – Pitagorin poučak odgovara.
A sada bez komentara – potpuno nagib hipotenuze 72°

* * *40718

* * *40719

* * *40720

* * *40721

* * *40722

* * *40723

* * * *

POGOVOR OVOG POGLAVLJA

Kod ovog petinskog sustava kod kojeg smo susreli opet nultu podudarnost kod nagiba hipotenuze od 36° i 54° ali i jedan zaključak za petinski sistem – višak površine ma kvadratu hipotenuze. Koliko god bi se trudili da „nategnemo“ površine na nultu točku (što sam i sam pokušao), nećemo uspjeti jer višak će biti i ostati. Zašto? Jednom će to pokazati dublja analiza ali sve više sam siguran da to itekako ima veze sa piramidalnim objektima drevnog Egipta, bez obzira koliko će se ovaj sistem na prvi pogled činiti kompliciran, osobito kod zadnjeg nagiba hipotenuze od 72° jer je bez komentara, shvatit ćete da je jednostavan jer smo samo „pozvali upomoć“ cvjetni uzorak broja 4 ili kvadratni sustav radijusa kružnice jedne polovine i hipotenuze i okomite katete iz 4 pola njihovih lukova. Možda buni čitava vidljiva podloga ali ona ima svoju svrhu što vidite u zadnjem crtežu gdje se jasno vidi nagib piramidalnog objekta iz četvrtinskih polova kružnice hipotenuze a u pravcu vanjskih polova (vršnih) dvanaestodijelne podjele sistema dvostrukog radijusa osnovne kružnice i njihovi sjecišta. Nagib je 51,428591° (sedminski) a opisna kružnica nešto manja a „skida vrh piramidalnog objekta 12/120 ili na poznati broj 108/120 a to opet odgovara odnosu osnovice i visine koji je visina puta 1,666… ili odnos brojeva 5:3, a to sve više i više govori barem o svrsi takvih piramidalnih objekata ili prevedeno – o konstrukciji za tvorbu oblaka i kiše u svoje pravo vrijeme – što se opet tiče broja 108. On je polovina kocke 6x6x6 a treći manji objekt je ostatak ili razlika između kuba kugle i kocke. Sve ovo će kad-tad potvrditi povijest, bio ja još na životu ili ne. Sada sam sve više siguran. Naravno da vrijeme baš i ne odgovara potvrdi toga konkretno ili tome da na svoj način saznamo istinu upravo o piramidama u Egiptu (zbog niza trenutačnih okolnosti u toj zemlji), iako postoji još jedan sistem koji ću možda pokušati ili zamoliti pokušati vođen obrnutom arapskom krilaticom „ako neće Muhamed brdu, hoće brdo Muhamedu“. Može dakle biti a i ne mora, jer tko će u to danas povjerovati. Svi odoše nekud u svemir ili daleko u mikro i makro kozmose tražiti odgovore, a ja sam siguran da su oni tu – doduše nevidljivi – ali su tu! No sada, hoću-neću, moram krenuti na sedminski sustav ili podjelu kružnice na 28 dijelova ili 90° podijeljeno sa 7, ili nagib hipotenuze počevši od 12,857142° x2 x3 x4 x5 x6, da vidimo što nam „govori“ ili da li nam donosi još malo spoznaje u ovo naše neznanje.

HRVATSKA – RIJEKA 30.01.2014.
AUTOR: Tomo Periša
WEB: Slim
ENGLESKI: Slobodan F. Drenovac

* * * * * *

2 komentara to “PITAGORA I PIRAMIDE – Konstelacija broja pet”

  1. Ricardo napisao:

    ONE;TWO;INFINITY.

  2. Ricardo napisao:

    Tomo friend, heres a triangle for you to do on the pentagon;

    22.5º – 49.5º – 108º – its inside the pentagon. Then i did this exercise, gives an interesting result. have fun, if you havent already. cheers

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv