free hit counters

Pitagora – Devet plus (posljednje poglavlje)

10. poglavlje (posljednje poglavlje)

Koliko god se može (zasigurno još dugo) akceptirati Pitagorin poučak kao univerzalna doktrina ipak će nasuprot stajati geometrija koja govori nešto drugo, a to je: zbroj površina nad katetama nije u većini slučajeva jednaka površini nad hipotenuzom. Netko je to već primijetio jer se oficijelno u školskim udžbenicima odnedavna izbjegava prikaz pravokutnog trokuta jednake veličina kateta, odnosno kutni nagib 45° hipotenuze koja jasno govori i potvrđuje ovu tvrdnju, nego se prikazuje upravo jedini odnos cijelog broja 3:4:5 i njihovog odnosa 3 za 3; 4 za 4; 5 za 5 odnosno nagib hipotenuze 37,5°. Sve je drugo decimalni odnos, a to znači: ako je hipotenuza cijeli broj onda su katete decimalni i obratno. Opet se neki „tajanstveni“ razlozi u pitanju ili jednostavno kukavičluk da se iziđe „na svjetlo dana“ s ispravkom, ili se pak još nije dokučio razlog ili uzrok „oscilacijama“ pa se u tajnosti istražuju. Još očitije će ovo biti kod broja 9, odnosno kutnog nagiba hipotenuze 10°, 20°, 30°, 40°, 50°, 60° gdje Pitagorin poučak nema svoje uporište ni u jednom dijelu nego su „oscilacije“ sve očiglednije ma koliko netko to brojevno hoće suprotstaviti. Svakako da treba istražiti još nizove stupanjskih nagiba hipotenuze ali odlučio sam ovu temu završiti upravo sa brojem devet ili bolje rečeno sa kvadratom broja 3 koji rješava nizove „nemogućnosti“ ili ozakonjenih (zapisanih) enigmi kao što su trisekcija kuta, opseg i kvadratura kruga čisto geometrijski samo sa šestarom i ravnalom bez mjera (a samim time i kub broja 9 ili kub kugle (ili čitaj 9 kvadratnih površina kruga). Razlog može biti izuzetno mali odaziv na ovom projektu ili je vrijeme (slutim) nečeg što još treba riješiti (popraviti). U ovom trenu to ne znam, možda i ne želim znati, jer ja sam samo „radnik“ duha a ne tvorac, pa onda da odradim i ovo.

* * *41001

Dakle, za konstrukciju broja 9 koristiti ćemo šesterokutni zvjezdasti poligon radijusa sjecišta kružnica broja 3 pomoću dužina podjele kružnice na 6 dijelova, te radijusa prvih unutarnjih sjecišta radijusa 3 iz 6 polova kružnice.

* * *41002

Tako se tvori dužina čija je polovina radijus koji dijeli iz vršnog pola luk osnovne šesterokutne kružnice na 9 dijelova.

* * *41003

Pomoću pravca (opisne kružnice) i središta dobili smo dva pravokutna trokuta nagiba hipotenuze 10° i 50°.

* * *41004

Prvi – 10°: hipotenuza je izuzetno bliska radijusnoj veličini kružnice pa je nećemo analizirati.

* * *41005

Druga hipotenuza nagiba 50° je jasnija preko površine kvadrata hipotenuze kvadrata vertikalne katete.

* * *41006

Ostatak prenesen na osnovnu katetu pokazuje višak na zbroju površine kateta.

* * *41007

Deveterokut iz suprotnog pola ili podjela kružnice na 18 dijelova.

* * *41008

No ipak pokušajmo i nagib hipotenuze od 10°. Čini se da pokazuje višak na površini hipotenuze.

* * *41009

Tu susrećemo nagib hipotenuze od 30°. Preklapamo površine.

* * *41010

Kod ovog nagiba hipotenuze pokazuje se višak površine na zbroju kateta.

* * *41011

Deveterokut iz lijevog pola podjele kružnice na četiri dijela. Nagib hipotenuze 40°.

* * *41012

Pa onda iz desnog. Nagib hipotenuza 20° i 60° (podjela kružnice na 36 dijelova).

* * *41013

Nagib hipotenuze 40° (neznatan višak na zbroju površina kateta).

* * *41014

Nagib 20°. Neznatan višak na površini kvadrata hipotenuze.

* * *41015

Za nagib 60° ne trebamo iscrtati poligon od 36 kutova jer pripada podjeli kružnice na 12 dijelova.

* * *41016

Tu se iskazuje višak na zbroju kateta. Nećemo ići dalje na 70° i 80° (razlog – zbog prostora na A4 formatu papira). Dakle nema nulte opcije ili Pitagorinog poučka.

* * * *

Sigurno su mnogi čitatelji ovih stranica primijetili da sam u zadnje vrijeme reducirao izlazak ovih stranica. Postoje zato nizovi raznoraznih razloga o kojima ranije ni sanjao nisam da mogu postojati pa sam tako postao kao Diogen iz drevne Grčke koji je svijećom tražio čovjeka. Nastao mi je gubitak od preko 40 tisuća dolara, od čovjeka koji mi je bio prijatelj više od 30 godina. Taj iznos više nikad neću vidjeti, a za mene je to bila suma sa kojom sam trebao raditi dalje, intenzivno, a da drugo i ne govorim, zato čak i razmišljam da prestanem sa daljnjim radom jer polako uviđam da sve ovo neće biti verificirano na adekvatan način ili ikad jer ovaj sadašnji svijet ima druge norme, bez obzira koliko god sam sebe uvjeravao u suprotno. Ali smo jednu stvar zaboravili, da koliko god smo upozoravani tokom povijesti, nažalost opet ništa nismo shvatili. Nedavno sam čuo razgovore da je Bill Gates izjavio kako bi trebalo reducirati čovječanstvo za trećinu. Ništa čudno (iako na prvi pogled) jer je već u proroštvima to već davno zapisano. Promatrajući drevni zakonik biblijskog naroda sreća je ako će biti i tako jer ako pogledamo ili uzmemo sebe kao ogledalo, ono što je u njemu zapisano ne bi nitko živ ostao. Jer to su norme koje jednostavno ne možemo ispuniti, a to su norme života. A njih nitko više ne može slijediti niti hoće slijediti pa bilo tko bio, bilo kojoj religijskoj pripadnosti, rasi, narodnosti, grupaciji, skupini pojedinaca – norme zapisane rukom najvećeg za mene čovjeka na svijetu između svih ljudi – Mojsija. Možda će mi mnogi zamjeriti ili reći da bježim od stvarnosti ali svjestan sam stvarnosti al također i svjestan one nevidljive, pa možda više od nje bježim nego li od ove naše svakodnevne jer je ona kudikamo rigoroznija nego ova naša ljudska, i nikom ne preporučam da joj pokuša upoznati djelovanje, osim ako nije sit života. Iskreno rečeno, ja sam na tom putu, s tim da tu zasićenost kompenziram čisto fizičkim radom svojih ruku, oko sebe i to običnim stvarima, vrtom, voćkama, stvarima koje je danas relativno lako kupiti zbog velikog izbora, stvaram ih sam, nitko za mene ne radi. Sam. Od vode, struje, ličilačkih i zidarskih popravaka, stolarskih radova i drugih poslova, rukovodeći se jednim motom koji ne odgovara današnjem stanju potrošačkog društva: najeftinije je ono što ne moraš platiti. Znam da bi taj slogan zaprepastio današnje kreatore civilizacije. No, kako bilo da bilo, ne čudite se ako naglo prestanem sa ovim stranicama. Te stranice će postojati ali ne znam da li će biti novina. Ako ih ne bude, znajte a i vidite iz priloženog, pošteno sam odradio sve od dosad, no odsad moram pošteno odraditi i ovo poglavlje.

* * *

Ovo je sada onaj plus iz naslova . Kako se iskorištavaju sjecišta i kvadrati (opisni) osnovne kružnice i prve unutarnje zvjezdastog tri poligona (opseg i površina odnosno kvadrat opsega i kvadrat površine).

Opseg: Jedna sedmina dijametra plus tri dijametra podijeljena sa četiri jednako je stranica kvadrata opsega

Površina kruga
(stranica njegovog kvadrata): 4 dijametra podijeljeno sa 14 puta jednako je pravokutnik površine kvadrata. Izjednačenje dva pravokutnika okomito te korijen iz dobivenog kvadrata jednako je njegova stranica (formule ispisane riječima).

* * *41017

Konstrukcija zvjezdastog poligona 6 i 4 govori nam svojim sjecištima – kvadrat opsega kružnice.lang_en]The construction of star polygons 6 and 4 is telltale by its intersections square of the circle’s perimeter.[/lang_en]

* * *41018

Samim time – pravokutnik površine kruga.

* * *41019

Izjednačenje dva pravokutnika jednako je kvadrat površine kruga (provjera se vrši po formulama koje su ispisane ukoliko je brojevno određen radijus osnovne kružnice)

* * *41020

Opisna kružnica kvadrata površine kruga. Njen radijus dijeli osnovnu na 9 dijelova drugim zvjezdastim deveterokutnim poligonom.

* * * *

ZAVRŠNA RIJEČ POGLAVLJA

Ne bih ovom poglavlju nadodavao nikakve primisli. Jednostavno tkogod je pratio ovih par tisuća stranica ove geometrije mogao je shvatiti da puno iscrtavanje kružnica donosi nova i nova sjecišta a udaljenost od središta su raznorazni radijusi koji se drugačije manifestiraju na prvoj početnoj kružnici. Uz dodatno iscrtavanje pravaca nastaju dvojaka sjecišta (pravac i luk) i križišta (dva pravca). Sve su to podaci ili produkti koji onda opet govore sami za sebe ako je potrebno naknadno nema obilježavanja slovima a niti brojem jer bi izazvalo kaos a ovako je vizualna percepcija koja se u našem misaonom organu, mozgu, manifestira kao podatak. Sve ovo su univerzalni kodovi bez mjera, a i crta se sa ravnalom bez mjera i šestarom. Temelj, osnova ili podloga ostaje vidljiva a ona je jednostavno točka ili središte. No to već svi znate. Napomena: bez obzira na moje „primisli“, isključena je ezoterija bilo koje vrste a njen začetak je što sam povjerovao citatu proroka Jeremije („Pitaj me i pokazat ću ti stvari za koje si mislio da su nemoguće“ – riječi Gospoda Boga Jahve). Kao Kršćanin upitao sam u ime Isusa Krista. Tako je nastalo ovo koliko god tko će reći ovako ili onako. A Mojsijeva ponovljena riječ u Petoknjižju: „Da ti nije palo na pamet da se klanjaš bilo čemu ili bilo kome bilo gdje da je“ držala me podalje od zamke ezoterije. Drugo, već sam ponovio ne znam više koliko puta, kako Knjiga ove geometrije ne postoji jer bi to bilo preskupo za mene, ali je navedeno kao knjiga slobodna svakome daje download-a bez naknade. Pitali su me mnogi da li smiju, ali je uljudno i pošteno da su upitali da je koriste uz napomenu da je i to pošteno da navedu izvor. Odlučio sam se na ovaj način jer jednog dana kada se ovaj prijenos riječi uredi i sredi onda će biti prava novovjekovna knjiga. Tako mislim, jer je sadašnje stanje nesređeno i konfuzno, puno svega i svačega u istoj ladici, a razlog je jednostavan – profit! Nesumnjivo je da kao kompjutorski laik (to već znate) imam troškove, pa su uz mene još i Fred, prevoditelj na korektan engleski jezik, (odrastao u Sjedinjenim Državama) i Slim, webmaster, zaposlen u tiskari mojih susjeda, kao glavni i odgovorni za kompjutorsku pripremu. Naravno, ne mogu mi raditi zabadava, pa to čine za neki podnošljivi minimum. Nisam tražio od čitatelja, ni od koga ništa, već ako je to kome srcu drago ili vrijedno to su mogli učiniti donacijom preko PayPala. Doduše, istina je da sam se nadao da će možda neka od institucija u svijetu otkriti neku vrijednost u svemu ovome, ali ništa od toga. Ne mogu zamjeriti ali vjerujem da nikome nisam ni nanio bilo kakve štetu pa tako nisam ostao obavezan „ni anđelima ni ljudima“. Iako je riječ „knjiga“ nekima bila iritantna, u jednom izdanju mojih pjesama (njih oko 500 englesko-hrvatsko izdanje) postoji i 100 stranica trisekcijskih kodova, bogato opremljena, no ipak čisti promašaj (da li moj, ili dijaspore?) ali za mene gubitak od 20.000 dolara koji je nastao upravo zbog ovdje navedene opaske „citata proroka Jeremije“ i moje obrade tabu teme „trisekcije kuta“ te stoga nije oficijelno promovirana, iako je po čitavom svijetu razgrabljena. Još mi je evo ostalo stotinjak primjeraka, ali ne mogu je poslati onima koji je traže. No mene je u ovom gradu lako naći pa tko hoće, bez obzira na vjeru, rasu ili pripadnost, može je dobiti. (Evo, nedavno sam saznao da je jedna izložena u Muslimanskom kulturnom centru, odnosno Džamiji koju je financirao katarski Emir, a mene je netko od prijatelja zamolio da dam par knjiga prigodom svečanog otvaranja. Inače, poezija, to je moj drugi svakodnevni „radni zadatak“. Evo sada već preko 13.000 (vjerojatno nikada neće moći biti objavljeni). No, svejedno. Ako je ovo završna riječ, neka bude. Ako nije, vidjet ćemo se geometrijski opet.

P.S. Zbogom dragi prijatelji – ne pitajte zašto. Jednostavno svi i sve me iznevjerilo i ostavilo. Nažalost moram vas zamoliti da me možete spasiti samo donacijama preko Pay-Pala.

Hrvatska – Rijeka, 23. ožujak, 2014.
Autor: Tomo Periša
Web: Slim
Englesk: S.F. Drenovac

* * * * * * * * *

7 komentara to “Pitagora – Devet plus (posljednje poglavlje)”

 1. Ricardo napisao:

  Your teachings here will never be abandoned ( I have a copy of almost all of its simplicity and with a surplus of my own findings in my head). Sad it is. But not everlasting. First draft is done( if your feellings say so) next step is people to listen. Make publicity of your work. Theres is plenty to think about already. Ill be arround like the circle. Best wishes in the forthcoming future, it will be a turbulent one, maybe thats why you must stop, any sign is a stop sign or a go sign. Things are happening all over the world. Patiente my friend. Take care of your family, regret is a b….

 2. Ricardo napisao:

  Mr.Tomo, I had another Eureka moment, about the String and the Circle, its all coming togheter in my head, the string is soooooo important in everything, and an area is equivalent to a string, or a drum played from the center outwards, its also a equivalent of a string. its absolutly STUNNING!!! I cant thank you enough, I wish I could help you in continuing your thoughts, i really do. music is a synonym of result. your music is wise. 🙂

 3. Ricardo napisao:

  Mr.Tomo – I can see clearly now. All is connecting. I stopped drawing. All is in the words GOD left us. Now im thinking thru all writings I did. Also the Portuguese language is the CIRCLE in itself. the meaning (to go back) like in english REVOLVING – is what makes all things be in and out of IT. The Circle. The greatest tool for all concepts, ideas and theories and where imagination becomes real imagination(imaging and tranforming). Im connecting the dots now. They are amazingly connected to the hexagon. What a great mind faculty and great deception is all this to our eyes and our senses in general. People dont listen, only a few are keen to learn, im spreading the word like a circle does, accepting denials after denials,but it made me aware its not me, its the education we are in. Im happy, even if others arent. I cant be involved if I want to clear my objective, but they speak, and theyr words are talked by Him to me. Im listening better. I am so HAPPY today. We are One with understanding, music. thank you

 4. Ricardo napisao:

  Our eyes are the Horns. The third eye our head. And Above our Almighty Circle. I connected the dots!!! I laugh at death. I embraced life. Im awaken. You did your job Mr.Tomo perfectly. Im trully appreciated for all your help. Cheers to Life!!

 5. Ricardo napisao:

  I understand who the 2 main characters are now. You took my hunger away. Fruit of all languages you have shown me, wiselly. I cant make an ALL of it, but its a heavy burden we all carry. And yet, im still hungry, thats what this is all about! isnt it? I wont back down. Means GIVING AWAY all He gave us.Time Space Knowledge Existence.

  Both my trees are like Springtime, to the fullest!! Happy days! Big emotions! I cried alot, then I stopped. But I will again…thank you, im free.

 6. Ricardo napisao:

  And I found 38.

 7. Ricardo napisao:

  Message for Mr.Tomo,

  I learned this month, everyday is a day for something special.
  Today I believe its day of the square. Every single day has been teaching me something new, a tonality, a shape, a word.
  I remembered the Mayan Calendar after a while, and Im just surprised, its been happening every day, never forgetting that sometimes is a rest day. Accumulation. My senses are better now. Its amazing. the wall fell after 3 years of cirmumcisations and the final blow, happened this WHOLE month. Now I will go head on like a spear! 🙂 Thank you brother and friend.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv