free hit counters

Pitagora – Anđeoska mjera

2. poglavlje (4. knjiga)

Prije nego se posvetimo ovom poglavlju i načinima kako provesti istraživanje na drevno-geometrijski način samo sa šestarom i ravnalom bez mjera, zamolio bih čitatelje da zatraže od bliskih ili relevantnih institucija (akademskih krugova) da predlože još jednu vrstu Nobelove nagrade, odnosno Nobelovu nagradu za glupost! Naime, kako se ova moja djeca (sinovi blizanci, David i Ariel) nalaze u doba adolescencije i pohađaju 8. razred osnovne škole i pošto u tim godinama uče o geometriji i o brojevima, ja se ne miješam u ta njihova učenja kako ih ne bi zbunjivao. Ipak povremeno pogledam kako kako i što uče. Znam da je geometrija praktično „izbačena“, mislim na stjecanje znanja putem šestara na školskim pločama i u bilježnicama i umjesto toga se prakticiraju samo brojevne ekshibicije. Doduše, to mi ne smeta ali me nemalo iznenadilo kad sam slučajno otvorio poglavlje o iracionalnim brojevima iz njihova udžbenika i ugledao nešto „novo“. Za broj Pi piše: 3,14159265358… Pokušao sam pronaći koji je to dio jednog cijelog. Uzalud! Kako je netko od učenih do toga došao to samo gospod Bog zna, jer jedno cijelo podijeljeno sa bilo kojim brojem ima prepoznatljiv dio ili decimalni ostatak. A sudeći po Pi-ostatku on mora biti negdje između 7 i 8 jer 1 podijeljen sa 7 ima decimalni ostatak od 0,1428571 (čitaj 7 dijelova cijelog) a 1 podijeljen sa 8 ima 0,125 dok podjela sa 9 = 0,111… Pitam se što je to u glavama današnjih „visoko obrazovanih“? Čovjek prije 2500 godina, Arhimed, prevrnuo bi se u grobu. Razumnom ne treba ništa više od ovoga reći, stoga nećete pogriješiti ako zaista predložite Nobelovu nagradu za geometrijsko-matematičke gluposti. Siguran sam da će biti dodjeljivana svake godine.

No okrenimo se mi drugom paralelnom slučaju pravokutnog trokuta iz niza 7,5 odnosno kutne veličine „s one strane 45°“ odnosno 52,5° samo sa šestarom i ravnalom bez mjera da bi utvrdili načine za ostali niz 7,5° (15;22,5°; 30;60;67,5°) dio po dio kao početak ili prve analize jer „posao“ je velik – skale cijelih brojeva.

* * *40201

Dakle, pravac. Kateta kao radijus kružnice podijeljena na 6 dijelova, pa zatim okomica i podjela na 12 dijelova, drugi pravac katete.

* * *40202

Zatim podjela istim radijusom na 24 dijela pomoću polu-pravaca 30° i 45°. Hipotenuza određuje drugu katetu kutne veličine 52,5°.

* * *40203

Simetrala hipotenuze (kružnica i polukružnica radijusa hipotenuze iz središta). Radijusom polovine hipotenuze i simetrale koncipiramo joj kvadrat hipotenuze.

* * *40204

Zatim radijusom druge katete šestarom koncipiramo njen kvadrat.

* * *40205

Kvadrat hipotenuze „obrušimo“ na pravac osnovne katete i „prebacimo“ u njega kvadrat osnovne katete.

* * *40206

Tako smo dobili kvadrat osnovne katete u kvadratu hipotenuze.

* * *40207

Već „obrušavanjem“ smo popunili jedan dio kvadrata druge katete i zatim dva dijela koja su iste veličine na hipotenuzi i drugoj kateti…

* * *40208

… i na kraju dva dijela hipotenuze i druge katete. Slučaj površina odgovara suprotnom 37,5°, dakle 52,5° je kompatibilan sa 37,5°, ali samo suprotnog nagiba od 7,5°, odnosno „suprotni zemljin položaj“.

* * *40209

Sada, drugi način istog.

* * *40210

Sve koncipiramo kao kod prvog načina…

* * *40211

… i konstrukciju kvadrata hipotenuze…

* * *40212

… pomoću simetrale i opisne kružnice pravokutnog trokuta…

* * *40213

… i kvadrata druge katete (kvadrat osnovne katete je uvijek prisutan načinom podjele kružnice na 24 dijela).

* * *40214

Šestarom „prebacimo“ kvadrat osnovne katete na (ili u) kvadrat hipotenuze. Produžimo mu stranicu da bi dobili površinu ostatka.

* * *40215

Sve se to radi sa šestarom i ravnalom bez mjera.

* * *40216

Sada pravokutne površine šestarom prenesemo na kvadrat druge katete. Ostaju ostaci površina i na kvadratu hipotenuze i druge katete.

* * *40217

Šestarom počnemo „diobu“ i na jednoj i na drugoj strani.

* * *40218

Površine su podijeljene na 4 jednaka dijela. Rezultat je isti kao kod prvog načina, samo je slika drugačija.

* * * *

POGOVOR

Ustvari zašto smo krenuli sa „obrnutim“ pravokutnim trokutom od 37,5° (pošto je trokut odnosa stranica 3, 4, 5 isti, samo što je konstelacija odnosa drugačija). Jednostavno. Jedan i drugi način su istog rezultata i potvrđuju jedan drugog (kako gore tako i dolje) pa jedan i drugi način se potvrđuju. Osim toga, ti „slučajevi“ su kodovi ili sheme kako geometrijski najlakše rješavati buduće malo složenije pravokutne trokute. Dakle na ovaj način se „uigravamo“, jer ponavljanja su provjere, a njih nikada dosta ukoliko želimo napraviti ozbiljnu studiju pravokutnog trokuta. Plan je da u slijedećim studijama uzmemo iz niza podjele kružnice na 24 dijela kutne veličine 30° i 60° kako bi zainteresirani mogli krenuti – da jedni druge ne čekamo. Koncept je tu. Dakle možemo početi. Samo još da objasnim zašto je ovo poglavlje nazvano „anđeoska mjera“. Anđeoski lakat je po biblijskoj predaji za jedan dlan odnosno prema proroku Ezekielu za jednu sedminu veći od ljudskog lakta. Dakle, ljudski je 45 cm a anđeoski 52,5 cm. Samo zato ovaj naziv. Osim toga drevne predaje govore o dvjema nama nepoznate vrste vatre i vode. Da li je to 37,5 i 52,5 ne znam, jer je to moje obično razmišljanje, naše ljudsko. Ne bih u to ulazio da se ne bi ovakvim mislima udaljio od koncepta koji smo sebi zadali, to jest od studije o pravokutnom trokutu svih mogućih kutnih veličina i opet u okviru geometrijskog koncepta samo sa šestarom i ravnalom bez mjera i bez brojevnih veličina jer je, ponavljam, ova geometrija univerzalna a primjenom mjere dobiva se tek nepotpuna ili djelomična slika univerzalnosti. Ne dvojim da je mjera bitna, daleko od toga. Ali ona znam primjenjuje se u konkretnim djelatnostima. Osobno me smeta i današnja filozofija o broju, pogotovo o korijenu broja. Rado bih vam prikazao da korijen bilo kojeg broja nije beskonačan jer on ima svoj kraj. Način je jednostavan. Uzmite običan računar i upišite korijen iz 5 = 2,2360679 i tada taj broj podijelite sa 0,2360679 = 9,471387 a onda opet tak broj sa njegovim decimalnim ostatkom 0,2360679 (uvijek nula cijelih i decimalni ostatak i tako dok ne dobijete cijeli broj a to je u 13. podjeli 11830447 ili kraj). Kod broja 3 je završni 24097401 također u 13. podjeli. Nije broj podjela kod svakog broja isti, no tada oni govore o mnogo čemu drugom, o planetarnim udaljenostima, obujmu i drugom (siguran sam u to) a sukcesivno korjenovanje završnih brojeva govore o biologiji (kromosomima, i u to sam siguran). No ta matematika je matematika visoke tehnologije. To nam nije dostupno iako će možda jednom i biti, jer staro će proći i doći će novo, a to je sigurno.

RIJEKA – CROATIA 27.11.2013
Autor: Tomo Periša
Web: SLIM
Engleski: S.F. Drenovac

* * * * * *

4 komentara to “Pitagora – Anđeoska mjera”

 1. Ricardo napisao:

  You are much right in the math, also in the sumerian tablets, it says the decimal system was changed in order to confuse us, and same with the multiple languages, there should be 1 universal system only, where other systems would be a part of it too, or relative to it. Peace. Einstein confused alot of people. When everything is relative, every thing is confusion.

 2. Ricardo napisao:

  I know how they lift some big stones, and I know who is the entity talkin to you. I KNOW!!! Eureka!!!

 3. Nathaniel Dhomhnuill Black napisao:

  Lifting stones beyond the realm of your sub-par pre-elementary inadequate human intellect has, is, as always will be at best unfathomable to all who came well after the only Children of the Sun, also known as the Original Sons of Man. A people so gifted by the creator the very essence of their passion evokes a flame only beholden by the very spirit of the Creator himself. Therefore only those who’s soul thrive with such passion are the guardians & keepers of these realms. Which so easily took through thievery even after it was shared by these Original 12 tribes. The very same tribes emulated by the very world that would assume them decimated.

  We have no natural enemies & therefore need nothing to prove. Especially you humans with your labels as if you have any right to falsify ownership. Every grain as well as every drop squeezed to hoard your corruption you treasure shall be collected 30 times in interested.

  Prove your worth by knowing 3 of the most basic cornerstones within the foundation of all realms.
  1) What is the exact date?
  2)How many numbers exist between 0 & 1?
  3)What is the only thing that separates 1 space from another?

  • Ricardo Pereira napisao:

   Sorry but those questions have no real interest in me. A layer is what separates 1 from another(skin and pain)Space is space, I call it water and lack of it. Separation of waters from waters. Numbers are quantities, name as many quantities as you want, and give those “numb”-ers, proper names. Equidistances are better than numbers. Triangle = 3
   – Space is ALL, ALL is WaterSpirit and its many hosts. We have no date, because theres no time, we come from bellow, we are rising to Heaven. If time is erosion, than The abyss is your path. We move upwards, in thought, inside water, Balance/unbalanced makes rocks move with tips, sand cuts stone.
   90 degree angles do stuff. hehe. take care. Those questions have no corner. and if they do, keep them. GOD is Almighty. 😉

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv