free hit counters

Križ (b)

POGLAVLJE 24 (b)

 KRIŽ (b)

Koliko god se čovjek drži naslovnog plana kad se nađe na nekom području, ubrzo shvati da bi bio veliki propust iscrtati samo (iako drevnim geometrijskim načinom, sa ravnalom bez mjera i šestarom) križeve sadašnjice, odnosno prisutne kao simbole raznih grupacija. Bio bi to propust zbog toga jer kodni sistem križa potiče iz još starijih doba nego što možemo i zamisliti (a što će budućnost potvrditi). Zato sam i odlučio geometrijski rasvijetliti barem dio „postanka“ korak po korak. A za početak krenuti ću i sa „širim“ načinom konstrukcije najjednostavnijeg geometrijskog lika trokuta. Kao što sam već napomenuo u pojedinim dijelovima prve knjige konstrukcija, svaki simbol, artefakt, ornament koliko god da ih nismo svjesni, danas je geometrijski dio kodnog sistema koji se odražava i na prirodu i na čovjeka unutar prirode. Ne mogu sada manipulativno ništa reći što i kako, jer ne znam (a da li itko zna, pitanje je), a neću se više ni pitati čemu sve to i sa kojom svrhom ili smislom – nego ću geometrijski „konstatirati“ radijuse i veličine i oblike sa, tu i tamo povijesnom natuknicom što će istraživačima drevnosti zasigurno dobro doći kao i onima koji pokušavaju donekle razjasniti kako je to zaista davno bilo. Tu mislim na one koji su se „grupirali“ oko simbola, ornamenata, artefakata a od svega toga napravili tajnovitosti…zašto, opet ne znam (primjerice iz „A dijela Križa – kao što je templarski otisak prstena nastao iz konstrukcije trokuta kao sjedinjena upisana kružnica sa svojom radijusnom podjelom. Doduše, nisu ga oni !izmislili“. Početak mu je vjekovima prije nove ere.

No nastavimo mi dalje da vidimo što nam to govori takozvana „dijametralna ili šira“ konstrukcija trokuta. Napominjem još jednom da je dug ovaj „križni put“ ali zasigurno donosi nizove i nizove podataka.

Nastavimo!

* * *

Do sada smo uočili koliko podataka donosi ovaj način konstrukcije. Središta upisnih i opisnih kružnica, opisna kružnica para trokuta, a dosta smo središta zasad izostavili.

* * *

Promotrimo odnose upisnih i opisnih kružnica, opisne kružnice para trokuta (sjedinjene), opisna kružnica – njena dioba upisnom kružnicom.

* * *

Upisna kružnica istostraničnog trokuta dijeli opisnu kružnicu na 12 dijelova.

* * *

Upisna kružnica dijeli opisnu kružnicu na 18 dijelova. Dakle nalazimo se u nizu rednog broja 3.

* * *

Opisna kružnica (sjedinjena) opisnu kružnicu para trokuta – međusobni odnos.

* * *

Opisna kružnica trokuta dijeli opisnu kružnicu para trokuta na 28 dijelova (4 x 7 ili 2 x 14)

* * *

Pogledajmo obratan slučaj: opisna kružnica para trokuta na sjedinjenoj opisnoj kružnici trokuta (počinjemo od vršnog pola).

* * *

Dijeli je na 22 dijela (iskorišteni su samo pri diobi vršni i suprotni polovi).

* * *

Razmotrimo odnos opisne kružnice para trokuta i kružnice radijusa osnovice pomoću koje je trokut i konstruiran.

* * *

Dakle opisna kružnica para trokuta dijeli svoju tvorbenu kružnicu na sedam jednakih dijelova (niz 7)

* * *

Obrnuto: radijus „tvorbene“ kružnice dijeli opisnu kružnicu para trokuta…

* * *

… na 56 dijelova ili (7 x 8; 8 x 7) temelj odnosa nizova 8 i 7

* * *

I još jedna zanimljiva analiza: radijus opisne kružnice para istostraničnog trokuta na obadvije „tvorbene“ kružnice…

* * *

… dijeli svaku od njih na 7 dijelova (možda će se netko prisjetiti biblijske predaje o kovčegu ploča sa 10 zapovjedi i „čuvara“ kerubina raskriljenih krila (malo drugačije čini se ovim geometrijskim postupkom?)

* * * *

Pitanje je samo sad, mene kao ljudskog bića, kako ne dodirnuti ezoterično, simbolično područje. Geometrijski prikazi govore sami svoje podatke ali iz njih se rađaju primisli. Sva ova dosadašnja analiza govori o aktu koji je sličan aktu sjedinjenja ili čak o sjedinjenom sustavu dvije tvorbene kružnice. Usred je „stanica“ upisna sjedinjena kružnica dvostrukog istostraničnog trokuta. Ima li tim primislima osnove – ne znam, kao što bi još manje mogao odgovoriti na pitanje kakvo djelovanje (ako uopće postoji) imaju te konstelacije na prirodni sistem postojanja ili je jednostavno to samo simbolika. Mi ljudi ne poznajemo tu „stvarnost“ (ako je uopće realna). Tijekom vjekova su mnogi o tome govorili ali ne postoje realni dokazi o toj dimenziji. Dakle, opet nam izbor ostaje: vjerovati ili ne vjerovati. Suviše je nepoznanica i zato kažem da je težak ovaj „križni put“, ali nastavit ćemo.

HR. – RIJEKA 25.04. 2012.
Autor: Tomo Periša
Prijevod: S.F. Drenovac
Web-Master – SLIM

One Response to “Križ (b)”

  1. Ricardo napisao:

    The 4th drawing is wrong Mr.Tomo. Its not 18 and I tried it 3 times ; always 56=14×4. Cheers 😉

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv