free hit counters

Konstelacija kružnice i vremenski ciklus

2. POGLAVLJE

KONSTELACIJA KRUŽNICE I VREMENSKI CIKLUS

Ovo istraživanje, korak po korak, ima za cilj prikupiti što više podataka (samo sa šestarom) o načinima konstrukcije kutova. Ne smije se zaboraviti da je osnovna kružnica, njen kružni luk, uvijek „ogledalo“ svih radijusa koji kombinatorikom nastaju unutar i izvan nje. Ona se opet, iz koraka u korak, sama vidno „rađa“ – otvara kao sjecište i to ne jednom nego više puta kao kontrolna točka ispravnosti crtanja iako, ponavljam još jednom. Od sada ću neprestano ponavljati da bi jedan novi simulacijski kompjutorski program mogao donijeti brže i mili-precizne rezultate. Znam da će takvi programi u bliskoj ili daljnjoj budućnost biti neophodni (za različite svrhe) i to će pokazati faktor vremena. A kakve ono veze ima moći ćete naslutiti na kraju programa ovog poglavlja – kutni stupnjevi i vrijeme. Na prvi pogled izgledati će kao slučajnost, a zatim će nekom pasti na um da usporedi podatke sa drevnim predajama, legendama, zapisima, artefaktima , i otkrit će još jedan kamen „mozaika“ i djelić nečega što vodi do novih i novih spoznaja. Sigurno da sam i ja iznenađen ovim putom kroz zaobljene geometrije, jer iako „nešto znam“, to je daleko od toga da bi mogao reći „znam“. Idući ovim putem iz dana u dan otvaraju mi se nove i nove spoznaje, vođen vidljivom rukom duha, tako da ni sam ne znam što će sutra biti. Jedina moja zadaća je da prenosim podatke da bi oni koji dolaze iza mene „znali“. Zato to često zovem „iščitavanje“, a nije rečeno da ću nizove i nizove mogućnosti moći iščitati u vremenu mog života. Hoću li uopće moći sve to drugima prenijeti jer pored svoga redovnog rada, prijenos podataka ima svoju materijalnu cijenu što je poznata stvar u ovom materijalističkom svijetu, Osim toga, ova moja domovina ima svojih briga, a momentalno se čini da to ima i svijet, pa mi ne pada napamet da ikoga zamolim za pripomoć. Kao slobodan čovjek naučio sam da svaka pomoć obavezuje a ja baš nisam prijatelj „obaveza“, ali dosta lamentiranja. Pređimo na geometriju „korak po korak“ samo sa šestarom.

* * *

Prvi korak – kružnica svoga radijusa podijeljena na 6 dijelova kružnicama istog radijusa. Opisana sjecišta diobenih kružnica – veći radijus.

* * *

Polazeći iz vršnog pola osnovne (prve) kružnice, veći radijus tvori unutar osnovne kružnice zvjezdasti-zaobljeni šesterokutni poligon. Veći radijus polu-kružnicama prolazi kroz polove šesterokutne podjele osnovne kružnice – 2 x 3.

* * *

Polu-kružnice tog većeg radijusa do oboda diobenih krugova tvore opet veći zvjezdasti poligon (2r). Opišemo te sjecišne točke i dobili smo kružnicu 2r osnovne kružnice.

* * *

Ako (2r) radijus uzmemo u šestar i iz šest polova osnovne kružnice opet iscrtamo polu-kružnicama, dobili smo nizove novih sjecišta izvan osnovne kružnice.

* * *

Analizirajmo neka: prva sjecišta izvan osnovnog kruga imaju veći radijus od radijusa osnovnog kruga – opišemo…

* * *

Taj radijus dijeli osnovnu kružnicu – polazi od diobe njenog luka iz vršnog joj pola – na 11 dijelova. Ukoliko to činimo iz suprotnog – 22 dijela, iz tri – 33 – iz 6 – 66 itd. A kad se ne bi ograničili samo na prikaz na osnovnoj kružnici dobili bi nove radijuse „produkte“ – sjecišta novih radijusa – nove kutne veličine.

* * *

Drugi radijus izvan osnovne kružnice:

* * *

On dijeli osnovnu kružnicu na pet dijelova iz vršnog pola osnovne kružnice – peterokut – iz 2 pola – 10, iz 3 – 15, iz 6 – 30, a opet smo se ograničili samo na osnovnu kružnicu. Punim kružnim crtanjem dobili bi nove „produkte“ – nova sjecišta – nove radijuse – nove kutove.

* * *

Treća sjecišta izvan osnovne kružnice.

* * *

Taj radijus dijeli osnovnu kružnicu samo iz vršnog pola na 19 dijelova.

* * *

Dakle, samo smo djelomice analizirali sjecišta izvan osnovnog kruga (bez njihovih „produkata“). Dalje slijedi četvrto sjecište.

* * *

Taj radijus dijeli osnovnu kružnicu na 22 dijela a time može potvrditi prvih 11. U ovoj analizi dobili smo i nova sjecišta unutar osnovnog kruga ali ih nećemo zasad analizirati.

* * *

Sada opišemo peto sjecište koje je nastalo još početnom diobom radijusa 3.

* * *

Taj radijus dijeli osnovnu kružnicu na 4 dijela.

* * *

Zatim slijedeći radijus (nastao diobom radijusa 3 i 2r iz svih 6 polova osnovne kružnice.

* * *

Dijeli osnovnu kružnicu na 24 dijela

* * *

A ako opet radijus 4 uzmemo u šestar i iz svih 6 polova osnovne kružnice iscrtamo polukružnicama do kružnice 2r – podijelili smo osnovnu kružnicu na 12 dijelova.

* * *

Pogledajmo „produkt“ takvog iscrtavanja. Taj „radijusnu produkt“ dijeli osnovnu kružnicu na 10 dijelova – iskorištena su 2 nasuprotna pola osnovne kružnice te znamo što se zbiva ako ponovimo diobu iz 4, 6, 12.

* * *

Pogledajmo još jedan „produkt“ radijusa izvan osnovnog kruga.

* * *

On dijeli osnovnu kružnicu na 36 dijelova – a on je tek samo jedan iz niza radijusa 36. Prekinimo načas analizu jer se „primijetila“ u svemu ovome jedna „posebnost“ (prisutni radijusi: 3, 4, 5 i 6).

* * *

Dakle diobeni radijusi 3, 4, 5 i 6.

* * *

Iscrtajmo ih iz jednog pola osnovne kružnice. Posebnost: 3 x 4 x 5 x 6 = 360°
360° ÷ 360 = 1° (jedan stupanj).

* * *

Dodajmo samo jedan radijus koji je nastao još podjelom osnovne kružnice na šest dijelova i radijusa sjecišta kružnica osnovne podjele:
Dakle 3 x 4 x 5 x 6 x 7 = 2520
A puta radius 10 = 25200. Ciklus? Vremenski?

* * * *

Iako se ograničavamo na zaobljenu geometriju, možda iz zadnjeg prikaza možemo i naslutiti da se radi o „piramidalnom“ kodu i „vremenskom ciklusu“ barem u jednoj njegovoj desetini ukoliko je konstelacija raznih predaja iz drevnih vremena točna. Ipak mogu se samo ograničiti na traženje podataka iz ovog načina geometrijskih prikaza (samo sa šestarom, analizom, korak po korak). A ove „slutnje“ ili „zapažanja“ ne mogu niti hoću teorijski analizirati nego bih to radije prepustio drugima neka sami razmišljaju što „vide“ iz ovog, odnosno onima koji analiziraju broj i druge grane prirodnih nauka. Meni je važnije da „donesem“ što više geometrijskih rezultata, principa, metoda, a opet pomno birajući da ne bi bilo „suvišno“. No, jedno mora biti jasno: podjelom luka osnovne kružnice dobivaju se vršni kutovi (središte osnovne kružnice) – odnosno njihova veličina. Iako bi ta tvrdnja vrijedila da dodamo pravocrtno prikazivanje, a to će biti kada upoznamo nekoliko sistema i njihovih sistema produkata (mada je to ogroman opus). A ovi elementi i dodaci neka ne zasmetaju čitatelje nego neka sami razmisle o njima ili ih odbace. Sigurno da usput neću zaboraviti ni dječju geometriju, te uskoro slijedi poglavlje za njih i to o tome kako kub kugle prikazati kao dužinu. Nadam se da će se djeca obradovati pojednostavljenjima.

Kolovoz, 2011.
T.Periša

* * * * * *

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv