free hit counters

Ispravni kod poligona (sedam tonova)

13. POGLAVLJE

ISPRAVNI KOD POLIGONA

(SEDAM TONOVA) + KUTOMJER POLIGONA

Kada se skupe na jednom mjestu bezbrojne priče, legende, podaci koji rijetko izlaze u javnost jer su u najmanju ruku čudni tada je relativno teško držati se na čistom geometrijskom pravcu.

Tako da ovaj put i sliči Odiseji sa svim njenim zamkama, a zamke su u nama samima odnosno u drugoj, predugoj ovisnosti od «vina» koje se zove tradicija. A ako nije sređena ili uređena onda se javlja «kukolj» grešaka, opasnost da se zastrani. Čini se da su mnoge slojevitosti (čitaj: povijesne civilizacije čovjeka) morale padati da bi nestale ili bile protjerane da bi se mogle možda jednom pročišćene vratiti. Faktor čovjek čini se mora učiti na greškama jer njegov put je kao što je biblijski i rečeno «povratak u prvobitno stanje», put ka svome početku da bi se moglo dalje. O čemu govorim? Legende, mitovi, čudne činjenice… Gradnje piramida sa greškom, izvještaji o gradnji pomoću svećeničkih pjesama, strašna oružja u drevnim predajama, nešto egipatske, a nešto indijske pisane povijesti, izvještaji nekih pisaca današnjice i nedavno o moći dizanja ogromnih tereta na visine zbornom pjesmom (diljem svijeta), čudni izvještaji o nečem što leti. San je to ljudi o levitaciji ili ti ga savladaju gravitacije. I tko zna čega tu još ima? Zanosno je. Što to onda ima sa geometrijom? To će se tek trebati vidjeti, istražiti. Po kojem principu? Pa po principu tonske ljestvice. Dobro je primijetio prijatelj, pratioc ovih stranica, Richard iz portugalskog Eurosporta rekavši ne mogu po ovome nešto, a nešto mogu. Ipak je ovo današnje, a vezano za način «edukacije za djecu» prijašnjih poglavlja. Pojedinačno konstruiranje poligona od početka. Od tri pa (u ovom poglavlju) do devet. Sedam tonova tonska geometrijska ljestvica. Dakle, krenimo (ponovimo) redom «gradeći» samo sa šestarom i ravnalom bez mjera.

* * *

1301

Točka na pravcu. Opisana kružnicama iz svojih krajnjih točki. Iz sjecišta opisana kružnicom istog radiusa. U središtu trokut zaobljen sa svojim simetralama.

* * *

1302

Središte, simetralno. Vršni kut trokuta 120º, segment broja 3.

* * *

1303

Iz središta opisana kružnica. Opisuje osnovicu segmenta. Tri trokuta broja 3.

* * *

1304

Ista dužina. Pola dužine u rasponu šestara polukružnica iz središta dužine. Vrh (sjecište polukružnice i simetrale. Iz krajeva dužine. Vrh četverokuta 90º. Središte.

* * *

1305

Iz središta opišemo zadanu dužinu kružnicom.

* * *

1306

Kružnicu podijelimo dužinom. Četverokut.

* * *

1307

Simetrale trokuta dijele i stranice. Dužina koja spaja sjecišta simetrala i stranica.

* * *

1308

Središte 3 i sjecište simetrala i stranica. U rasponu šestara mala kružnica, prenesemo je na krajeve zadane dužine.

* * *

1309

Dužina smanjena, raspon u šestaru. Jedan kraj suprotni, smanjeni dio i suprotno. Vrh (središte). Čega? Iz tog vrha opišemo kružnicom dužinu.

* * *

1310

Podijelimo je sa dužinom. Peterokut, pentagon. 5 trokuta (segmenta). Vršni kut 72º.

* * *

1311

Daljna točka, središte. Već postojeća kružnica pri tvorbi trokuta. Dakle, logično. Dužina je dijeli na 6 dijelova. Vršni kut segmenta 60º.

* * *

1312

Šest segmenata- šesterokut. Četvrti «ton» na simetralnoj ljestvici dužine.

* * *

1313

Sada u raspon šestara vanjski dio raspona središta trokuta dužine i dužine simetrala stranica. Postupak kao kod 5 samo veći raspon. Iz jednog kraja dužine su suprotni vanjski i obratno. Vrh na simetrali. 5- eti vrh. Iz njega kružnica koja opisuje dužinu.

* * *

1314

Dužina je dijeli na sedam dijelova. Sedam segmenata vršnih kuteva 51, 428571..º

* * *

1315

6 vrh. Sjecište kružnice četverokuta i simetrale zadane dužine. Iz tog vrha opišemo kružnicu.

* * *

1316

Dužina je dijeli na 8 segmenata vršnih kutevaq 45º. Šesta točka ljestvice.

* * *

1317

Zadnji ton. Šesterokutna iz simetralnog pola (sjecišta simetrale i kružnice) podijeljena svojim radiusom. Dužina prvih bočnih dioba šesterokuta siječe simetralu (istovjetno- zaobljena sedam dioba na kružnici 5). Sjecište. Vrh iz kojeg opišemo kružnicom dužinu.

* * *

1318

Dužina ju dijeli na 9 dijelova. Sedmi ton. 9 trokuta vršnih kuteva 40º.

* * * *

POGOVOR ISPRAVNOG KODNOG SISTEMA POLIGONA – 7 TONOVA

Što smo to dobili? Ljestvicu koja ne priipada niti jednom geometrijskom, znanom drevnom sistemu. Što nam to donosi uređenje poligona rednih brojeva? Princip. Kakav princip?

Sigurno ste uočili, 3 i 6, 4 i 8. Principi u nedogled (nepar i par, par i par, nepar i par). Sigurno će biti potrebno još koje poglavlje da to utvrdimo, a onda će se netko upitati: « A nepar i par»? I to ćemo obraditi u poglavlju. Sjetite se principa sekcioniranja itd. Već pri ovome poglavlju dobro bi došla eksperimentalna fizika (laboratorijska). Zašto? Iskreno rečeno, nisu mi znane posljedice, a nisam financijski moćan, a možda i prestar, a kao takav i oprezan. Znam da će me «kopkati pitanja»: Što bi donijelo? Kako bi zvučalo? Ali tu treba najprije osmisliti eksperiment iz svih kombinatorskih stajališta. Da li postoje simulatorski kompjuterski programi? Poznata su mi dva. Jedan kod nas u Hrvatskoj «Institut Ruđer Bošković», a drugi u Švicarskoj «Eth zurich». U Americi sigurno postoje i diljem svijeta, ali tko će se upustiti u nepoznato, ne znajući što to donosi i da li išta.

Ali ipak mogu nešto dati ovoj generaciji djece. Jednu malu novinu koja će im omogućiti odnosno olakšati život, a može je svaki konstruirati sam – kutomjer pravilnih poligona.

Nastavit će se…

HR- RIJEKA: 16.02.2013.
AUTOR: TOMO PERIŠA
WEB: SLIM
PRIJEVOD NA ENGLESKI: VESNA BILIĆ (vesnasu@live.com)
PRIJEPIS TEKSTA: SUZANA KNEŽEVIĆ (suzanaknezevic@gmail.com)

 

2 komentara to “Ispravni kod poligona (sedam tonova)”

  1. Ricardo napisao:

    Its utterly beautifully made. Thank you for showing me. And I could see the cup at 6. Also, I went back and read a few chapters on chapeters of the Cube and 6x6x6 is most interesting in terms of Volume. This word explains so much about life. Everything comes in Volume, like the Clouds in the sky, or the tones of the musical notes, harmony in thoughts bring volumes of joy or understanding our surroundings, sound is words like words are sounds ( golden ratio) 1 is for another, the power of books is SOUND and it comes in Volume. Volume is a great word. 1\8th of a cube is like an harmonic in music from C to C (higher C). The volume of info inside my head was so loud ( full of pieces of a puzzle tottally unorganized) that this came to mind. Thnak you for adding my name in your work. I was perplexed. 😉 Im happy I could help you, helping us.

    -Life comes in VOLUMES. -(philosophically, psycologically and physically, and in no doubt Geometrically.)

  2. Ricardo napisao:

    I wish to add something as well that I noticed – All prime numbers, if you draw them as poligons; they never hit a second pole, except for number 3( wich maybe shouldnt be a prime) Like Nicola Tesla said one…two…three…(they are the first volume I believe). Hard to be xplained here. All other prime numbers never use the hexagon poles except for the 1st pole ( our starting point); and prime numbers, we know the rule. – Only divisible by 1 and itself. 1 Pole of the hexagon and itself. they seem to be the great multipliers in geometry. Just think about it – 31 x 11 = 341 side polygon ( i randomly choose this numbers but they are prime) and every 11th will have 31 sides… i never draw anything this complex , this easy. And we seen Mr.Tomo do it. There is alot to understand geometrically with numbers and treat them as a volume. 🙂

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv