free hit counters

“Cvijet života” – nova knjiga

29. POGLAVLJE

„CVIJET ŽIVOTA“ – NOVA KNJIGA

Predgovor

Iako nisam ušao kroz peterokutna vrata, što mi se jednom davno skoro nehotice i dogodilo ali je strah prevladao pa sam tako ostao živ, vjerovao to tko ili ne, sada samo slutim što je iza. Nažalost naša ljudska percepcija još uvijek je dvodimenzionalna, pa to možete ovako zamisliti. Cvijet života. Simbol drevnosti. Iscrtan daje određene rezultate. Pokušajte sada isti Cvijet predočiti trodimenzionalno, u svom njegovom obliku, u svoj njegovoj providnosti i u svom koloritu njegovih pulsirajućih boja, a onda pokušajte prebrojiti sve njegove trodimenzionalne sastojke. Neće ići, pa ni uporabom današnje tehnologije. Nije čudo da je Cvijet života, njegova dvodimenzionalna slika, bio toliko cijenjen kod drevnih kultura na sve četiri strane svijeta kao svetinja nad svetinjama. Stoga je svakako s razlogom i prozvan Cvijetom života. No, i naša dvodimenzionalna percepcija može njegovim proučavanjem donijeti nizove rezultata, a opet i to je varavo pogotovo stoga što je naša percepcija još uvijek pravocrtna, a onda se rađaju pogreške pa ako su brzoplete onda one ostaju. Naime, razmišljati „zaobljeno“, čak i dvodimenzionalno, nije lako, a na to sam pokušao priviknuti čitatelje u mnogim poglavljima (to se zvalo „samo sa šestarom“ ili „anđeoski način“). Zato smatram da je neophodno ovim poglavljem unijeti još malo svjetla i u to naše dvodimenzionalno, a to znači ukazati na pogreške pravocrtnosti i da se usput naučimo ne biti brzopleti jer valja ukazati na pogreške po staroj poslovici „Na greškama se uči“, naravno ukoliko shvatimo pogreške i više ih ne ponavljamo. Istina je i to da nam se čini da je naš život prekratak za „bezgrešnost“, ali zato smo tu, generacija za generacijom i ako svaka uoči greške i prenese je sljedećoj tada je to već dio ispravnosti da bismo jednom možda … tu ću prekinuti jer znam da je to idealizam s obzirom na jedan vječiti problem. Oduvijek ima onih koji su zbog nekih svojih uskih interesa potpuno zadovoljni postojećim stanjem, štoviše i nažalost ima i onih koji čak sprečavaju hotimice ili nehotice put ili povratak ljudskog bića prirodnom skladu. Premda ovo otužno zvuči ipak je istina i zbog toga se i sam osjećam sumorno. Stoga je dobro da nastavim ovim geometrijskim putem, korak po korak samo sa šestarom i ravnalom bez mjera, dvodimenzionalno – Cvijet života.

* * *2901

Kružnica nekog radijusa podijeljena kružnicama istog radijusa na 6 dijelova.

* * *2902

Radijus sjecišta diobenih kružnica dijeli osnovnu kružnicu na 3 dijela.

* * *2903

Polovi osnovne kružnice i sjecišta diobenih dijele i jednu i drugu na 12 dijelova.

* * *2904

U rasponu šestara na kružnici diobenih sjecišta to potvrđuju, a radijus te diobe ucrtan u središte manji je od osnovne kružnice.

* * *2905

Radijus osnovne kružnice dijeli luk te manje kružnice na 16 dijelova.

* * *2906

A obrnuto, radijus manje kružnice dijeli luk osnovne kružnice na 27 dijelova (3 x 9)

* * *2907

Ako uzmemo radijusno manju kružnicu kao osnovnu kocku …

* * *2908

… radijus je osnovne kružnice udvostručuje. 16 x 27 = 432, dakle 6x6x6 = 216 x 2 = 432

* * *2909

Ako kružnicu manjeg radijusa podijelimo kružnicama manjeg radijusa odnosno njenog radijusa, njene diobene kružnice tvore nova sjecišta.

* * *2910

Radijus tih sjecišta dijeli luk osnovne kružnice na 7 dijelova.

* * *2911

A ako manji radijus iscrtamo punim kružnicama, odnosno podjelu na 12 dijelova, dobili smo novi radijus koji dijeli luk diobenih kružnica osnovne na 4 dijela. No da ne odemo predaleko, tu ćemo stati.

* * * *

NAKON PRVOG SEGMENTA

Kod ovog prvog, početnog ili centralnog Cvijeta ili geometrijski rečeno sve je percepcijski u redu: kružnica nekog radijusa je podijeljena kružnicama istog radijusa na svojih prirodnih 6 dijelova. A pravci sjecišta diobenih kružnica kroz središte dijele je na još 6 dijelova, dakle 12, dok kružnica sjecišta diobenih kružnica odnosno njen radijus dijeli osnovnu kružnicu na 3 dijela. Tako smo provjerili da li je to 12 dijelova i na kružnom luku sjecišta polukružnicama a radijus smo ucrtali u središte analiza odnosa osnovne kružnice radijusne i podjele na 12 kružnice sjecišta diobenih pokazale su međusobni odnos na 27 (3 x 9) i 16 a njihov umnožak daje sumu od 432. Tu smo uočili jednostavnost ili prvo udvostručenje kocke a onda znamo da ta kocka (6 ploha) podijeljena na 6x6x6 daje 216 dijelova puta 2 (dvostruko) jednako je 432 dijelova te smo tu dvostrukost i prikazali samo za osnovnu kružnicu. Mjeru uzimamo za radijus diobe na 12 dijelova kružnice diobenih sjecišta (kocka) a radijus osnovne kružnice kao udvostručenu kocku. (Kod daljnje konstelacije Cvijeta života udvostručavanja idu dalje. Sigurno da se i trisekcioniranje može riješiti 27-dijelnom podjelom , no tek smo otvorili prve stranice knjige Cvijeta života, tek je početak sa nizovima podataka i tu još sve odgovara našem dvodimenzionalnom dojmu, iako nismo išli dalje u takozvanom produktno-analitičkom smjeru (i tu se iz niza u niz može ići), ali dovoljno je i to jer cilj nam je shvatiti „rast“ Cvijeta života, a on je simetrično konstantan što ćemo vidjeti jer nastavljamo dalje kao i uvijek, korak po korak, samo sa šestarom i ravnalom bez mjera.

* * * * * *

3 komentara to ““Cvijet života” – nova knjiga”

  1. Ricardo napisao:

    That circle of 16, is also the circle that contains the Square of our main Circle- the circles quadrature. tnhx again! god bless you.

  2. Ricardo napisao:

    MrTomo, somewhere in these pages you said none of us believe in Him. I do. And I believe in you and in myself. This fact relates to a 3-4-5 triangle. hehehe. Its an amazing triangle. It has many attributes. I found a few but its hard to see its full pontential yet. In music 5:3 helped me understand it better. Geometry is so full of questions!! I love it. God bless us all with His Geometry.

  3. Ricardo napisao:

    Finnally I understood what you mean by double rotation in the circles!!! Took me a while. They either break left to right all the way or inversely…its something hard to notice at first…but after so many circles broken I understood. And I remember …yes they do this double rotation. and its so logical.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv