free hit counters

Cvijet života (četvrta analiza)

18. POGLAVLJE

CVIJET ŽIVOTA
(ČETVRTA ANALIZA)

Ne mora značiti da je ovaj analitički put raščlanjivanja cvijeta života ispravan put, ali ipak izlučuje nizove rezultata, kutnih veličina koje jednom kada se sistematiziraju mogu dati dio slike ili dio odgovora čemu je ‘Cvijet Života’ bio toliko važan (svet) drevnima pa sve do danas. Osim toga nizovi rezultata nisu prikazivani, a zbog čega moći ćete sami uočiti jer sam namjerno odabrao posljednju stranicu za to da se vidi kolika je, pored sveg tehonološkog napretka, naša primitivnost ili blago rečeno, naša ‘relativnost’ i nije čudo moj ‘vapaj’ da se umjesto ‘igrarija’ u kompjuterskoj tehnologiji konačno dogodi racionalnost ne u smislu komotnosti i zabave koja donosi profit a siromaštvo čovjeku nego znanje, a to je dugoročni put ka bogatstvu naših pokoljenja. Što bi takav put donio ne znamo i upravo to jer ne znamo ‘što je iza brda’ trebalo bi pokrenuti stvarne, napredne duhove ovog našeg pokoljenja da ne čekaju da prijeđu ‘na drugu stranu’ putem klasične sudbine bića (jer tada će sigurno saznati ali nam neće moći priopčiti). Upravo na zadnjoj stranici pronaći ćete tu ‘nemoguću misiju’ geometrijski gdje će svi (pa i ja) odustati s ovim našim primitivnim geometrijskim pomagalom (čitaj šestarom). Sigurno da sada ne naziremo odgovore na pitanje – ćemu sve to, ali kao što sam rekao već više puta, a to uz napor činim, ova drevna, stara, sveta geometrija je za buduća pokoljenja a za nas ostaju fragmenti mozaika, koraci preko brda. Iz mog 60-godišnjeg iskustva mogu vam samo reći: iza brda je još veće brdo. No, sada nastavimo sa analizom ‘Cvijeta Života’, njegovim četvrtim prstenom sjecišta.

* * *

‘Cvijet Života’ sa svojom opisnom kružnicom, te njegovih 12 sjecišta.

* * *

Sam radius četvrtog prstena sjecišta dijeli opisnu kružnicu ‘Cvijeta Života’ na 48 dijelova.

* * *

Sada opišem kružnicama radiusa četvrtog prstena iz njegovih 12 sjecišta kružnice. Nastaju izvana nova sjecišta ‘Cvijeta Života’. Prva vanjska. Dijele opisnu ‘Cvijeta Života’, njihov radius, iz vršnog pola na 3 dijela.

* * *

Druga vanjska – radius im dijeli luk opisne kružnice ‘Cvijeta Života’ na 16 dijelova.

* * *

Treća vanjska (radius), dijeli opisnu ‘Cvijeta Života’ na 18 dijelova (trisekcijski kod).

* * *

Četvrta vanjska – radius dijeli opisnu ‘Cvijeta Života’ na 35 dijelova. (7 x 5) ili (5 x 7), iz suprotnog 70 dijelova itd.

* * *

I konačno peta sjecišta – radius koji dijeli luk opisne kružnice na 36 dijelova.

* * *

Obradili smo 4 iz 4. Sada obradimo treći iz 12 polova četvrtog. Nova konstelacija sa nizom sjecišta.

* * *

Prva vanjska – radius koji dijeli opisnu kružnicu ‘Cvijeta Života’ na 10 dijelova.

* * *

Druga vanjska – radius dijeli opisnu kružnicu ‘Cvijeta Života’ na 4 dijela.

* * *

Treća vanjska – radius dijeli opisnu ‘Cvijeta Života’ na 14 dijelova.

* * *

Sada su i unutar ‘Cvijeta Života’ sjecišta. Radius prvog dijeli opisnu na 24 dijela.

* * *

A unutarnji, peti radius dijeli opisnu kružnicu ‘Cvijeta Života’, njen luk, na 27 dijelova (3 x 9)

* * *

Prijeđimo na drugi prsten (računano od središta). Konstelacija iz 12 sjecišta četvrtog prstena.

* * *

Prva vanjska – radius im dijeli opisnu ‘Cvijeta Života’ na 4 dijela.

* * *

 

Druga vanjska – radius dijeli opisnu ‘Cvijeta Života’ na 13 jednakih dijelova.

* * *

 

(Kod ove diobe napominjem da sam diobu počeo iz donjeg dijela opisne zbog toga da bi bilo uočeno da je slobodan suprotni pol.) Treći radius. Dijeli opisnu ‘Cvijeta’ na 21 dio. (Iz vršnog još 21 – 42; iz 4 = 48 dijela itd.)

* * *

Sada uzmimo konstelaciju drugog prstena iz 12 polova četvrtog. Jedno vanjsko sjecište.

* * *

Taj radius dijeli opisnu ‘Cvijeta’ na 36 dijelova. (Dakle, diobe se kod pojednih konstelacija potvrđuju.)

* * *

A sada radius prve kružnice ‘Cvijeta Života’ na luku opisne mu kružnice. Čini to što čini. Ono što sam u predgovoru i govorio. Nizovi grešaka – izgubljenost. Možda netko pokuša sam. Lakše bi bilo algebarski. Radius (r-cvijeta) = 3r. Moramo znati veličinu radiusa, dakle mjeru, a mjerenje ne spada u geometriju samo sa šestarom.

* * * *

POGOVOR

Kao što ste možda primijetili da je izostavljena konstelacija petog prstena ‘Cvijeta Života’ iz 12 polova četvrtog. Namjerno sam je izostavio za ‘završnu’ – petu analizu. Kažem ‘završnu’ jer postoje još nizovi analiza odnosno obratan put. A to znači konstelacije petog na četvrtom, četvrtog na trećem, trećeg na drugom itd. Zato sam, prikazujući ‘Cvijet Života’u prvoj knjizi i govorio kako je za ‘Cvijet Života’ potrebna posebna knjiga upravo misleći na kombinatoriku raznih konstelacija a da i ne spominjem ‘produkte’ koji bi nastali kada bi diobe crtali samo punim kružnicama, a ne ograničiti se samo na diobu jedne kružnice (opisne ‘Cvijeta Života’) polukružnicama, a pogotovo kada bi povećali broj prstenova zajedno (njihove konstelacije). Možete si zamisliti tisuće stranica korak po korak, samo sa šestarom, a ne računajuči ni pravocrtno crtanje. Osmisliti takav kompjuterski program značilo bi ‘prijeći preko brda’. Dakle, pokoljenje, (govorim mladima) ima posla za vas. Možda da mi pokažete što je ‘iza brda’. A bio bih sretan kada bih bio u krivu, odnosno –da ‘iza brda nije drugo, još veće brdo’.

Hr – Rijeka, 22.02.2012.
Autor: Tomo Periša

 

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv