free hit counters

Američka peterostrana piramida

16. POGLAVLJE

AMERIČKA PETEROSTRANA PIRAMIDA

Dobro je poznato čitaocima ovih stranica da iz razumljivih razloga ne komentiram tuđe radove jer jednostavno idem geometrijskim putem „vođen“ duhom drevno geometrijskim principom koji sam navodio u prvoj knjizi ali nešto me privuklo da osvrnem pogled. Naime, negdje početkom ove godine primio sam jedan čudan mail. Čovjek, Amerikanac, zamolio me da pogledam jednu skicu (strana br. 1, dva istostranična trokuta jer ne zna što je, te svaka svoje visine koje se susreću). Naljutio sam se misleći da se netko zafrkava, kao što to ponekad čine ljudi jer im ionako nije jednostavno na ovom putu koji se nekad čini poput „križnog puta“. Još više sam se naljutio kad sam povukao par dužina (slika br. 2) jer mi je izgledalo kao da me netko „iskušava“ s obzirom da se na prvi pogled učini kao peterokut (peterostrani objekt) gledan pod određenim kutom „sa visine“. Svakakve misli mi prolaze glavom. Ne znam tko je taj čovjek ni gdje je. Zatražim od njega da mi da te informacije i tada shvatim. Običan poslovni i obiteljski čovjek, ali sa jednom istražiteljskom strašću pored toga (za razliku od moje, čitava njegova obitelj sudjeluje u tome). Sedamnaest godina „trati“ slobodno vrijeme istražujući na terenu uz pomoć tehnologije nešto čudno, vođen čini se onim duhom koji je izgleda samo moguć tamo „preko bare“ – pravi Amerikanac, potomak onih pionira koji su otkrivali taj kontinent shvaćajući da je u mnogočemu neotkriven kolikogod nam se to (nama starim evropljanima) to dojmilo neobičnim, jer nama je „sve poznato“. Iz tih uljudno danih referenca upitam kao i uvijek, kad je riječ o nečem skrivenom, onog koji uzvraća iz skrovitosti javno (Krista). Povjerujem i uhvatim se posla u potrazi za čistim geometrijskim rješenjem (iako ne znam gdje se to nalazi) makar odgovor bio drugačije koncipiran nego na ovim stranicama. Stoga „vidim“ da moram krenuti u „istragu“ čisto geometrijskim principima drevne geometrije, dakle od pravilne konstrukcije istostraničnog trokuta, njegove visine, njene polovine, jer drugi istostranični trokut i počinje u sredini visine prvog, prolazeći kroz kut njegove osnovice svojom osnovicom. Zato sam i odlučio objaviti ove stranice ipak štiteći ime i mjesto istraživača iz mnogih razloga, korak po korak, samo sa šestarom i ravnalom bez mjera, jer ipak se radi čini se o drevnom peterostraničnom „objektu“ na tlu Amerike, ili prvom u povijest naše civilizacije, ne računajući „čudan oblik“ sa snimaka Marsa.

* * *

Slika br. 1
Svatko bi se upitao kada bi stao pred ovom slikom da li se to neko dijete igra trokutastim oblicima, a ako su u prirodi, da li se to igra priroda (doduše suviše idealno) jer oni asociraju na mnogo štošta ali ne na ono što jesu? Tada se čovjek upita, čemu toliki trud, vrijeme, a zasigurno i novac da se dobiju točke, pa točke vrhova trokuta, polovina visine prvog, te visine i njihovo „susretište … što to „vodi“ obiteljskog, poslovnog, situiranog američkog čovjeka da se okrene svemu tom nemiru, a mogao bi mirne duše bezbrižno živjeti?

* * *

Slika br. 2
Tako povežem dužinama vrhove i susretišta visina, te dodam dužinu središta visine prvog i njegovog bazičnog vrha. Opet može biti ovo ili ono, ali ima petostraničan oblik a vrh je sredina visine prvog trokuta. Dakle, vrijeme je krenuti ispočetka u skladu sa „elementima objekta“, i to drevno geometrijskim načinom samo sa šestarom i ravnalom bez mjera.

* * *

Univerzalni obrazac. Pravac. Na pravcu središte. Kružnica svog radijusa (bilo kojeg). Osnovica (baza) trokuta (2r).

* * *

Iz jednog kraja osnovice kružnicama istog radijusa podijelimo prvu kružnicu.

* * *

Istostranični trokut.

* * *

Njegova visina i polovina njegove visine (sve to jednostavnim iscrtavanjem na drevno geometrijski način)

* * *

Uzimamo pravac koji prolazi središtem visine i kuta osnovice trokuta. Radijus isti. Iz polovice visine prvog radijusa u pravcu njegovog vrha osovinskog kuta. Središte osnovice drugog trokuta.

* * *

Isti radijus kao kod prvog trokuta. Opišemo kružnicu, podijelimo je diobenim krugovima istog radijusa.

* * *

Takvom diobom dobili smo drugi istostraničan trokut.

* * *

Sa njegovom visinom, njegovom sredinom visine i susretište visina i jednog i drugog (ista slika kao predložak . slika br. 1) samo drevno geometrijski – a sada analiza.

* * *

Polovinu visine prvog trokuta uzimamo kao središte. Iz njega opišemo kružnicom njegov krajnji dio, vrhove drugog trokuta.

* * *

Crtali smo sa produženim pravcima svih pravocrtnih oblika. Tako smo dobili vršni pol kružnice. U šestar uzimamo raspon vršni pol kružnice drugog istostraničnog trokuta.

* * *

Taj radijus dijeli kružnicu na pet jednakih dijelova (polu.kružnicama) – peterokut – zaobljeni – zvjezdasti – pravocrtno – peterokut opisni.

* * *

Dužinama spojimo vrhove peterodijelne kružnice (produženi pravci dijele suprotne stranice i luk (rekli bi podjela na 10 dijelova ali mi pratimo njih 5. Pet istokračnih trokuta. Tlocrtno (peterostraničan objekt).

* * *

Vršni pol povežemo sa suprotna donja dva.

* * *

Sve ih povežemo na taj način. – Peterokutni zvjezdasti pravocrtni poligon.

* * *

Idemo korak dalje. Radijus iz susretišta visina do visine drugog istostraničnog trokuta. To je veći radijus. Opišemo tim radijusom kružnicu iz sredine visine prvog trokuta.

* * *

Taj radijus iz vršnog pola opisne kružnice peterokuta dijeli je na 4 dijela.

* * *

Dakle dobili smo i četverokut peterokutne kružnice.

* * *

Podijelimo tim radijusom peterokutnu kružnicu iz svih njenih pet polova – 20 dijelova. Tu treba stati i razmisliti, jer analizom otići predaleko – geometrijski opravdano ali realno. A ta realnost se nalazi na tlu Sjeverne Amerike ili u njenom tlu – dakle, treba analizirati i realno postupati korak po korak.

* * * *

POGOVOR

Kako sam dobio informaciju kako se ne ističu, nego samo točke prvih slika, i kako „istraživač“ ima osjećaj da nešto skrivaju, a točke su od kamena (megalitske veličine) a nisu dio područja nego „doneseni od nekud“ tako se i rodila pretpostavka da se „objekt“ nalazi ispod tla, a kako o drevnosti sjevernoameričkog kontinenta malo znamo pretpostavka i jeste da je objekt stariji od četverostranične piramide. Drugu sam pretpostavku odbacio (da je netko pokušao i obilježio za buduću gradnju), jer to bi bila ludost vući megalite od tko zna kuda samo radi obilježavanja. Treću pretpostavku za sada ne bih spominjao jer mi je već pomalo dosta trpjeti „drvlje i kamenje“ po sebi, nego bi bilo mudro da „istraživač“ ipak pozove nizove stručnjaka (geologa, itd.), a Amerika ih ima; jer sada ima moguću punu sliku za jedno svoje pionirskog istraživanje a pritom neka izbjegava medije da ne upropaste područje i smisao svega njihovim agresivnim senzacionalizmom sprečavajući na taj način ispravan pristup i nova saznanja korakom dalje u razotkrivanju povijesti, bilo nas zemljana ili onih, kako Biblija kaže „koji su posjećivali zemlju“!

Što se tiče visine takvog „objekta“, ionako je niža nego četverostrani piramidalni objekti (36°). Bilo bi to prvi put u povijesti (dosada nam poznat) da na našoj planeti postoji peterostranični piramidalni objekt. A i ovo je dovoljno da se shvati pionirski duh čovjeka koji sam, bez pomoći institucija, istražuje i pronalazi, po riječima „tko traži i nađe“. Svako novo doba korak je dalje budućim generacijama. Volio bih na ovom stati, jer me čeka moj „geometrijski drevni put“, četvrta analiza „cvijeta života“, a iskreno rečeno pomalo sam već „iscrpljen“, nažalost uz niz drugog i financijski. Ako malo i zastanem, neka mi pokoljenja ne zamjere…

Hr. Rijeka, 19.02.2012.
Autor: Tomo Periša
Prevodilac: Slobodan (Fred) Drenovac
(e-mail: slobodan.drenovac@ri.t-com.hr)

3 komentara to “Američka peterostrana piramida”

 1. Ray S napisao:

  Hi Tomo,
  Yes, they are interesting are they not! What do you think the golden mean(1.618)would be for this five sided pyramid? Actually if you add in the bottom it really is a six sided pyramid. So, if you say have a pyramid that has five equal sides (not counting the bottom) what would be?
  10m x 1.618= 16.18? I don’t think so. What do you think it comes in at?
  Better yet, if you build one, what do you think you could use it for? I really don’t see anyone building this type do you? Please let me know if you find one.
  Thanks,
  Ray

 2. Jimmy Humphires napisao:

  I see that Patrick Flanagan has made a pendant called the sensor V with 5 sided pyramids on it, google it, its worth a look.

 3. Steve Pitt napisao:

  In answer to your question;
  Why build a pentagonal pyramid?
  The answer comes from 2 directions.
  1. The next evolution of the earth grid from the existing icosa-dodecahedron to the next order of complexity would be the double penta dodecahedron…..commoningly called the ‘New Earth’grid. A 5 sided pyramid would lend its symmetry to it.
  2.Alexander Golod’s crew got really good results by using pyramids with a dihedral angle of 72°.
  72°is associated with 500,124 Hz, and 23.414 inches anyenna length….
  And DNA and all things pentagonal.

  So…..when generating a torsion field with a beneficial frequency 72° is the magic number. A quick geometric analysis yeilds a dihedral angle of 72° with an edge to base ratio of 1/1.618 only fits a pentagonal pyramid that unfolded as a 2D object is a pentacle.

  You want to heal the planet? Build 5 pole teepees….lol!

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv